• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Kan yağımız artıyor!

Kan yağımız artıyor!
Bakanlar Kurulu kararıyla 'Nişasta Bazlı Şeker'in' (NBŞ) kotası bu yıl yüzde 50 artırıldı.

Böylelikle yerli sermaye ile küresel tekellerin işbirliğiyle üretilen GDO'lu mısırdan elde edilen NBŞ'nin iç pazarda kullanımı iki kat artırılmış oldu.

Yüksek oranlı fruktoz şurubu olarak da bilinen nişasta bazlı şekerin kota artışını piyasaların gereğiydi.

Bunun karşılığında dünyada şeker pancarı üretiminde 4. olan Türkiye'de pancar üretimini baskılayarak, 200 bin üreticiyi ekimden uzaklaştırmadan, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine dek çok geniş çaplı 'NBŞ'li şeker açılımı' sürüyor.

Ziraat mühendisleri, şeker üretme kapasitemizin yarı yarıya düşürülmesine dikkat çekiyorlar.
Şeker Yasası NBŞ'nin yurtiçi üretim talebini yüzde 10 olarak belirlemiş olmasına rağmen Bakanlar Kurulu sekiz yıl boyunca kotaları devamlı olarak yükseltti.

Biliyoruz ki Amerika'dan ithal edilen GDO'lu mısırdan yine Amerikalı gıda tekellerinin ortaklığında üretilen NBŞ'li şekerin yerel pancardan üretilen yüksek kaliteli düşük fruktozlu şekerin yerini alması tek sözcükle 'küreselleşmenin' kendisidir.

Yani kendi yetiştirdiğiniz şeker pancarından vazgeçmeniz ve topraklarınızı küresel tohum ve gıda tekellerine açmanız demektir. Ne kadar pancar üreticiniz varsa onları tarımdan uzaklaştırırken şeker fabrikalarının varlığının 'fahiş' zararı 'ballandırarak' kamuoyuna anlatılabilir.
Yalnız lafın dolandırılacağı tek nokta NBŞ'nin kanda yağa dönüşen çok zararlı şeker olduğudur.
NBŞ'nin sağlık sabıka sicilinde yer alan obezite başlığında NBŞ'nin 'doymama hissini muhafaza ederek' yeniden ve daha fazla tüketime yol açtığı yazıyor.

Dolayısıyla gıda sanayimizin kullandığı bu ucuz tatlandırıcı aynı zamanda tükettiğiniz gıdayı birkaç katına çıkartma marifetine de sahip.

NBŞ pazarı ABD ve AB'de daraltılıp, kotaları düşürülürken hatta Fransa'da ve bazı ülkelerde tamamen yasaklanırken hem GDO'lu tohum, hem GDO'lu mısır ithalatı ve NBŞ üretimiyle hızla obezitenin, kanserin artacağı NBŞ'li şeker cennetine dönüyoruz.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu pancar üreticilerinin 2 milyon dekar arazide artık pancar ekemediğini, 18 milyon ton olan şeker pancarı üretiminin hızla azaldığını, şeker fabrikalarında çalışan işçilerin işsiz kaldığını ve 1 dekar şeker pancarının sağladığı oksijenin 3 dekar çam ormanına eşit olduğunu belirtiyorlar.

Ama kan yağları hızla yükselişe geçmiş, kan basıncı artmış, glikoz toleransı bozuk, ülkemizde bunları duyan çıkar mı?

NİHAL KEMALOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim