• BIST 8806.72
  • Altın 2280.515
  • Dolar 32.3071
  • Euro 35.1357
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kanal tedavisi sonrası uzun süreli ağrılara dikkat!

Kanal tedavisi sonrası uzun süreli ağrılara dikkat!
İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Uzmanı Dr. Dt. Dilara Arslan, kanal tedavisinin bitimi sonrasında ağrıların uzun süre devam etmesi halinde dişin fonksiyona girmesini engelleyen ağrıların hekim tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtt

Diş ağrılarının sebepleri arasında çürükler büyük bir oranı teşkil etse de, hiç çürüğü olmayan dişlerde de bazen farklı sebeplerle ağrıların oluşabiliyor. Diş ağrısı sadece diş çürüklerine mi işaret eder? Kanal tedavisi yapılmış dişlerde ağrı olur mu? Oluyorsa bu neye işarettir? Uzmanlar, bu sebeplere sinüzit gibi komşu anatomik yapıların iltihapları, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıkları, diş eti çekilmesi sonucunda kök yüzeyinin açığa çıkmasının da neden olabileceğine işaret ediyor. Diş ağrılarının dikkatli klinik ve radyografik incemeler ile yapılan analizler sonucunda kaynağının tespit edilebildiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Uzmanı Dr. Dt. Dilara Arslan, hissedilen ağrının kaynağı tespit edilerek konservatif (koruyucu) yaklaşımlarla ya da daha radikal bir karar olan kök kanal tedavisi uygulanması ile hastada fonksiyon kaybı olmaksızın bu ağrıların önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

‘Kanal tedavisi tekrar gözden geçirilmeli’

Kanal tedavilerinin günümüz teknolojilerinin sunduğu donanımlar ile birlikte yüzde 90 oranda tek seansta yapılabilir duruma geldiğine vurgu yapan Dr. Dt. Dilara Arslan, dişin enfeksiyon derecesinin işaretçileri göz önünde bulundurularak hekim tarafından belirlenen seans veya seanslar sonrasında ideal bir kapama ile kanal tedavilerinin tamamlanacağı bilgisini paylaşıyor. Dr. Dt. Arslan, kanal tedavisinin bitimi sonrasında ilk bir hafta içinde hastada gelişen hafif şiddette olan ağrılar veya dişin üzerinde basınçla gelişen ve giderek azalan ağrılar beklenilen bir durum olarak tanımlanırken; daha uzun sürelerde devam eden ve dişin fonksiyona girmesini engelleyen ağrıların hekim tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Dinmeyen diş ağrıları

Dişin tipi ve anatomik lokalizasyonu, randevu sayısı, kanal tedavisi esnasında kullanılan enstrüman ve solüsyonlar, kullanılan teknikler gibi kanal tedavisi sonrası gelişen bu ağrıların seviyelerini etkileyen pek çok faktör bulunduğunu belirten Dr. Dt. Arslan, “Kanal tedavisi tamamlanmasından bir hafta geçmiş olmasına rağmen şikâyetlerde azalma görülmeyen durumlarda hasta mutlaka hekimi ile irtibata geçmelidir ve süre gelen şikâyetler klinik ve radyografik olarak tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon gelişebilir

Kanal tedavisi sonrası yapılan dolguların yükseklik kontrolünün ayrı bir önem kazandığına işaret eden Dr. Dt. Dilara Arslan, “Her kişinin yapılan tedavilere gösterdiği yanıt farklı olabileceği gibi aynı kişinin farklı dişlerine yapılacak tedavilerde gelişen cevaplarda da ayrımlar olabileceği unutulmamalıdır” dedi ve ekledi: “Kanal tedavisi öncesi veya sonrası hiçbir şikayetiniz olmasa dahi kronik ilerleyen enfeksiyon ihtimallerini en aza indirmek amaçlı yılda 2 kez diş hekimi muayenesi olmalıyız.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2837 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim