• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kanser hastalarına 'fiyat esnekliğiyle ilaca kolay ulaşım' müjdesi

Kanser hastalarına 'fiyat esnekliğiyle ilaca kolay ulaşım' müjdesi
Sağlık Bakanlığı, çok sayıda kanser hastasının beklediği ve piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapacak.

Türkiye'de kanser tedavisi için kullanılan bazı ilaçların temin edilememesi vatandaşı zor durumda bırakıyor. Sağlık Bakanlığı, çok sayıda kanser hastasının beklediği ve piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapacak.

Bakanlık yeni bir ilaç tebliği hazırlayarak hayati öneme sahip kritik ürünlerde yüzde 15 fiyat artırabilen 'Fiyat Değerlendirme Komisyonuna' esnek fiyat artışı yetkisi getirecek. Komisyona verilen yüzde 15'lik artış yetkisinin o ürünün tedariki için yeterli gelmediğini belirten Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, "Fiyat değerlendirme yetkisini esnekliğini biraz daha genişletmeyi hedefliyoruz. Fiyat değerlendirmesini kısıtlamayacağız gerekirse bu ürünün özelliğine göre daha fazla artış verilebilecek. Kanser, onkoloji, anestezi, yeni doğan bebeklerde kullanılan ilaçlar, şeker hastalarının kullandığı insülinler ve antibiyotiklere kadar geniş bir yelpazede ürünler bulunuyor. Buradaki temel kriterimiz halk sağlığını tehdit eden ürünler olması. Böyle bir ürünse bu fiyat esnekliğini daha da arttıracağız." dedi.

Çok sayıda kanser hastasının beklediği kanser ilaçları, onkoloji ilaçları ve şeker hastalarının kullandığı insülinler kar marjlarının düşük olması nedeniyle firmalar tarafından maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye getirilmiyor. Firmalar ithal edecekleri bir ürün ile ilgili fiyat artışı talebini Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin yer aldığı 'Fiyat Değerlendirme Komisyonu'na başvuruda bulunuyor. Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nca kritik ürünlere en fazla yüzde 15 oranında artış verilebiliyor. Firmalar tarafından yeterli bulunmayan fiyat artışları nedeniyle birçok ilacın temininde yaşanan sıkıntıları çözmek isteyen Sağlık Bakanlığı yeni bir ilaç tebliği hazırlıyor.

FİYAT DEĞERLENDİRMESİNİ KISITLAMAYARAK YETKİYİ GENİŞLETECEĞİZ

Bazı ilaçların fiyat düşük olduğu için tedarikte ciddi sıkıntılar yaşandığını çözüm için Türkiye Eczacılar Birliği ile çalışmalar yapmalarına rağmen bir türlü aşılamayan sorunlar bulunduğunu belirten Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, "Bu konuda kurum olarak yeni bir uygulama yapacağız. Mevcut uygulamamızda bir ürün halk sağlığını tehdit eden bir ürün ise bulunmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacak bir ürün ise bize mevcut fiyatım yeterli değil benim fiyatımı arttırın diye talepte bulunuyor. Bu başvuruyu fiyat değerlendirme komisyonuna sunuyoruz. Komisyonun takdirinde yüzde 15'lik bir fiyat artırım talebi var. Yüzde 15'e kadar o ilacın fiyat arttırabiliyor. Örneğin 100 liralık bir ilaç 115 lira yapabiliyor. Komisyona bu şekilde bir yetki verilmiş. Ama bazen öyle durumlar oluyor ki sizin yapacağınız bu artış o ürünün tedariki için yeterli gelmiyor. Bazı global dengeler oluyor özellikle ithal ilaçlarda. Biz bu fiyat değerlendirme komisyonunun kritik ilaçlar için halk sağlığını tehdit eden ürünler için fiyat değerlendirme yetkisini esnekliğini biraz daha genişletmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Fiyat değerlendirmesini kısıtlamayarak gerekirse ürünün özelliğine göre daha fazla artış verebileceklerini anlatan Gürsöz, "Böyle bir değişiklik yapmayı öngörüyoruz kurum olarak. Bu ürün bizim için hayati önemde ise mutlak suretle bulundurmak gerekirse ben ona uygun adımı atayım onun için esnekliği sağlayabileyim. Bunun için yeni bir ilaç fiyatlandırma tebliği hazırlıyoruz. Öncelikle bir kararname değişikliği yapılacak. İlaç fiyat kararnamemizi hazırlayarak bakanlar kuruluna sunulacak. Ardından ilaç fiyatlandırma tebliği hazırlanacak. Biz bu konudaki tüm hazırlıklarımızı yaptık." dedi.

KANSER İLAÇLARI TEMİNİN DE KÖKLÜ ÇÖZÜM OLACAK

Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcilerinin yer aldığını anlatan Gürsöz. "5'li yapı bu değişikliği yaparak karar veriyor. Değerlendirme komisyonunda da bu 5 kurumun temsilcileri yer alıyor. Özellikle son dönemde kanser ilaçları ile ilgili bulunamadığına dair sorunlar yer aldı. Kanser ilaçlarının teminin de köklü bir çözüm olacak. Ama sadece kanser ilaçları değil, onkoloji ilaçlarından anestezi ilaçlarına, yeni doğan bebeklerde kullanılan ilaçlara şeker hastalarının kullandığı insülinlerden bulunmaması ile gündeme gelen antibiyotiklere kadar geniş bir yelpazede ürünler bulunuyor. Buradaki temel kriterimi halk sağlığını tehdit eden ürünler olması. Böyle bir ürünse bu fiyat esnekliğini daha da arttıracağız. Bu çalışmadaki nihai hedefimiz fiyattan kaynaklanan hayati önemi olan ürünlere fiyattan kaynaklanan temin ve tedarik sorunu olmasın. Bunun ile ilgili tüm çalışmalarımız tamamlandı. Önümüzdeki hafta sayın bakana teknokratlar olarak arz edeceğiz. Teknik tüm çalışmaları tamamlandı. Yeni yıl ile birlikte bu çalışmanın tamamlanmasını hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

YURTDIŞINDAN GETİRİLEN İLAÇ MİKTARLARI

YIL Miktar (Kutu) Toplam ödeme TL

2007 127.158 29.895.159

2008 243.905 72.145.568

2009 302.113 122.113.891

2010 377.841 164.534.925

2011 390.637 235.704.891

2012 591.798 473.208.510

TOPLAM 2.033.452 1.097.602.947

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim