• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kanser ilaçları için yeni uygulama kaosa sürüklüyor iddiası

Kanser ilaçları için yeni uygulama kaosa sürüklüyor iddiası
Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, kanser ilaçlarının kamu hastanelerinde satılmasına ilişkin uygulamanın sağlık sistemini kaosa sürüklendiğini, sistemin ‘SOS’ verdiğini söyledi.

Salim UZUN

Yeni sisteme ilişkin ilk tespitin Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yönelik yapıldığını kaydeden Zabun, “Hastanede 70 kalem ilaç listesi belirlenmiş ancak 61-62 tane ilaç temin edilebilmiş. Daha şimdiden durum böyleyse sistemde ciddi sıkıntı var demektir” dedi.

ALLAH YARDIMCILARI OLSUN

Zabun, “Diyelim ki bir kanser türünde ciddi artış görüldü ve ilaç stokları tükendi. Bir hastane bu ilacı temin edebilmek için ihale yapmak zorunda. Türkiye şartlarında böyle bir ihalenin süresi de malum. Bu demek oluyor ki o ilacı arayan hastaların vay haline! Biz burada tek bir şey söyleyebiliriz o da; Allah yardımcıları olsun.”

SİSTEM VAR İLAÇ YOK 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 267 kalem kanser ilacının eczaneler yerine hastanelerde satılmasına ilişkin 1 Temmuz tarihli uygulaması Antalya’da sancılı başladı. Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, hastanelerdeki ilaç stoklarının şimdiden yetersiz kaldığını belirterek sağlık sisteminin hızla kaosa sürüklendiğini vurguladı.

LİSTE TAMAMLANAMAMIŞ

Yeni sisteme ilişkin ilk tespitlerin Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yönelik yapıldığını kaydeden Zabun, “Söz konusu hastanemizin sorumlu eczacısını aradım ve ilaçların tamamlanıp tamamlanmadığını sordum. 70 kalem ilaç listesi belirlendiği, bu ilaçların ancak 61-62 tanesinin temin edilebildiğini söyledi. Daha şimdiden durum böyleyse sistemde ciddi sıkıntı var demektir” dedi.

İLAÇ TEMİN EDEMEZLER

Kamu hastanelerindeki bu durumun eczacı, kanser hastaları ve yakınlarını tedirgin ettiğini belirten Zabun, “Biz ilerleyen günlerde çok ciddi sıkıntılar yaşanacağını öngörüyoruz. Hangi akla hizmet böyle bir uygulamaya girişildiğini hala sorguluyoruz. Eğer böyle giderse kanser hastaları ilaçlarını temin edemeyecek hale gelir” diye konuştu.      

İHALE ŞARTI VAR

Sistemle ilgili yaşanacak sıkıntıları örneklerle açıklayan Zabun, şöyle dedi: “Diyelim ki bir kanser türünde ciddi artış görüldü ve ilaç stokları tükendi. Bir hastane bu ilacı temin edebilmek için ihale yapmak zorunda. Türkiye şartlarında böyle bir ihalenin süresi de malum. Bu demek oluyor ki o ilacı arayan hastaların vay haline! Biz burada tek bir şey söyleyebiliriz o da; Allah yardımcıları olsun.”

SAHTE İLAÇ VURGUSU YAPMIŞTI  

“Başkan Kerem Zabun, Hürriyet’e daha önce yaptığı açıklamada sahte ilaç vurgusu yaparak şunları söylemişti: “İlaç Takip Sistemi (İTS), hastane eczanelerinde, serbest eczanelerdeki gibi çalıştırılamadığından, ilaç geri çekme ve toplama şartlarında hangi ilacın hangi hastaya verildiği hastane eczaneleri açısından tespit edilemiyor. İTS ile ilacın takibi yapılmaz ise sahte ya da çalıntı ilacın hastane eczanelerine girmesi ve izini kaybettirmesi kaçınılmaz olacaktır.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2890 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim