• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Kanser olan ablası için doğdu; ama parasızlıktan doku testi yapılamadı

Kanser olan ablası için doğdu; ama parasızlıktan doku testi yapılamadı
Ablasına umut vermek için dünyaya gelen 7 aylık Samim'in doku testinin, hastanenin yeşil kartlı aileden 800 lira istemesi üzerine yapılamadığı ileri sürülüyor.

Sakarya'nın Erenler ilçesinde yaşayan Saliha (38) ve Naci Canbaz (42) çiftinin 6 çocuğundan Özlem, 2006 yılında lösemiye yakalandı. Yapılan doku testlerinde ailede uygun ilik bulunamadı. Canbaz çifti, yıllar süren bekleyişin ardından doktorlarının tavsiyesi üzerine tam uyumlu ilik donörü olabileceği umuduyla yeni bir çocuk dünyaya getirdi. Samim adını koydukları çocuklarını, doğumundan 7 ay sonra İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne doku testine götüren Canbaz çifti, test için kendilerinden 800 lira istendiğini ileri sürdü. Parayı ödeyemedikleri için testleri yaptıramadıklarını öne süren anne ve baba ile sağlığına kavuşmayı bekleyen Özlem de büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtiyor.

Anne Saliha Canbaz, şunları söyledi: "Bizden test için 800 lira istediler. Yaptıramadan geri geldik. Bir de 'Almanya'dan uygun ilik bulundu' diye haber geldi. Yoksulluktan dokular tutuyor mu tutmuyor mu diye onu da öğrenemedik."

Hurda toplayarak ailesine bakmaya çalışan baba Naci Canbaz ise çaresiz durumda olduklarını söylüyor. Lösemi hastası Özlem de "Bir an önce ilik nakli olmak, arkadaşlarım gibi sağlığıma kavuşmak istiyorum." diyor.

Konuyla yakından ilgilenen Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği (KANSERDER) Başkanı Nihal Akar da Özlem'in sağlığına kavuşması için ellerinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştıklarını belirtti. Tedavi için 7 aylık olan kardeşinin doku örneklerine acilen bakılması gerektiğini bildiren Akar, şunları kaydetti: "Çapa Tıp Fakültesi'nde doku tahlilleri için para isteniyor. Hasta sevkli de olsa ücret alıyorlar. Ben konunun takipçisiyim ve her zaman şahit oldum. Hastaların bilgileri elimde var. Dernek olarak aradığımızda 'Almıyoruz' diyorlar. Fakat vatandaş gittiğinde alınıyor. Aile fertlerinin dokularına bakmak için para alınmıştı. Bu paraları da dernek çevresi olarak çok zor şartlarda toplamıştık. Şu anda kemik iliği arayan hastalarımız da aynı şekilde bu ödemelerle karşı karşıya ve kurumu ne olursa olsun bu para alınıyor. Bu para niçin alınıyor? Buna bir çözüm yok mu?"

HASTANE: PARA TALEP EDİLMİYOR

Akar yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: "İstanbul Tıp Fakültesi'ne bir dilekçe sundum. Kalem kalem ailenin ne kadar para ödemesi gerektiğini, kurumun neyi karşılayıp neyi karşılamayacağının bildirilmesini, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talep ettik. Kaç gün oldu, hâlâ bir cevap gelmedi. Dernek olarak ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız." Öte yandan, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri ise sosyal güvencesi olan ve sevkli gelen hastalardan para talep edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Giderek uzayan belirsiz bekleyiş ise en çok lösemi hastası Özlem'i etkiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2612 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim