• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Kanser riski solaryumla bronzlaşma oranlarını azalttı

Kanser riski solaryumla bronzlaşma oranlarını azalttı
ABD'de yapılan bilimsel araştırma sonuçları, solaryumun kanser riskini artırdığına yönelik toplumsal bilinçlenmeye bağlı olarak solaryum kullanıcı sayısının azaldığını ortaya koydu.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Journal of American Medical Association (JAMA)Amerikan Tıp Derneği'nce gerçekleştirilen ve sonuçları bilimsel makale olarak yayımlananaraştırma, kanser riskine karşı farkındalık oluşturulmasıyla solaryum kullanımının azaldığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, solaryum kullanan kişi sayısında 2 milyon azalma oldu. Daha önce yetişkinlerin yüzde 5,5'i solaryum ile bronzlaşmayı tercih ederken, son verilere göre bu oran yüzde 4,2'ye düştü. Kadınlarda 8,6 olan solaryum kullanım sıklığı da yüzde 6,5'e geriledi.

Bu düşüş, dermatologlar tarafından sevindirici olarak değerlendirilirken, araştırmada ABD'de hala 10 milyon kişinin solaryum ile bronzlaşmaya devam ettiği vurgulandı.

Solaryuma kısıtlama için Türkiye atakta

Solaryumun başta kanser olmak üzere insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri üzerine bazı Avrupa ülkelerinde 18 yaş altındakilere yaptırmaları yasak olan solaryum için Türkiye de kolları sıvadı.

Bir yandan bu konuda toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çeşitli faaliyetler düzenleyen Sağlık Bakanlığı, solaryum kullanımına yönelik 18 yaş altındakilere ebeveyn izni, 18 yaş üstündekilere de onam formunun imzalanması şartını içeren yönetmelik taslağını, İçişleri Bakanlığına sunmuştu.

Bakanlıkça hazırlanan onam formunda, "Hassas cildi olanların, 18 yaşından küçüklerin, çilli veya çillenmeye meyilli cildi olanların, çocukluk çağında sık güneş yağını öyküsü bulunanların, kanser öncüsü ya da kanserli cilt lezyonları ile güneşe bağlı ciltlerinde leke veya iz olanların, kozmetik ürün kullananların, ilaç alanların çok sayıda beni bulunanların, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların solaryum cihazı kullanmaları önerilmemektedir" ifadelerine yer verilmişti.

"Solaryumdaki UVA dozu, gün ortasındaki UVA dozundan 5-15 kat fazla"

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta ABD olmak üzere birçok ülkede hala solaryum kullanım sıklığının fazla olduğunu, bunun azaltılabilmesi için sağlık politikaları ve yaptırımlar geliştirildiğini söyledi.

Küresel ısınmayla kişinin artan sıcak havada cilt sağlığını korumak adına uzmanların önerilerine göre hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Hele ki solaryum UVA dozu, yaz aylarında Akdeniz sahillerindeki gün ortasındaki UVA dozundan 5-15 kat daha fazla" uyarısında bulundu.

Erken yaşta, özellikle de 18 yaş öncesinde UV radyasyona maruz kalmak yanında sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme, uyku düzensizlikleri ve bazı mesleklerde erken deri yaşlanmasına neden olabilmektedir. Bunlar hayati tehlike taşımamaktadır. Ancak açık ten ve göz rengi olan, sarı ve kızıl saçlı ya da ince derili kişilerin, ailede deri kanseri hikayesi olanların ve derilerinde koyu siyah renkte benleri olanların UV radyasyonuna maruz kalmaları sonucu genlerde bazı bozukluklar oluşarak deride kanserler gelişebilmektedir."

Bu haber toplam 4745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim