• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Kanser savaşçıları: Kırmızı üzüm ve fındık

Kanser savaşçıları: Kırmızı üzüm ve fındık
Protein, kanser hastalarının en büyük yardımcısı. Sütlü tatlılar ve çorbaların içine et-tavuk ekleyin. Taze meyve suyu, yoğurt ve pekmezden de vazgeçmeyin

Kanser, 200'ü aşkın çeşidi olan bir hastalık. Kanser oluşumuna neden olan faktörlerin başında, besinler, hava ve su ile alınan toksik kimyasallar, genetik, radyasyon, hormonlar ve beslenme biçimi geliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit, beslenmeye dikkat ederek ve sigaradan uzak durarak kanserin engellenebildiğine dikkat çekti. Cirit, 'Mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek ve prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında beslenme geliyor. Vücudun kansere karşı dirençli olmasını sağlayan en önemli maddeler de antioksidanlar. Sağlıklı bireylerde olması gerektiği gibi kanser tanısını almış kişilerde de beslenmenin antioksidanlardan zengin, yeterli protein ve enerji içerecek bir şekilde planlanması gerekir' diye konuştu.

7 ÖĞÜNLÜK 'REÇETE'
BESLENME Uzmanı Cirit'in önerdiği, protein ve enerji bakımından yüksek örnek beslenme mönüsü ise şöyle:
SABAH: Bir bardak ılık su için.
KAHVALTI: 2 dilim tam ekmek, 60 gr beyaz peynir, 1 yumurta (haşlanmış veya çok az yağ ile yapılmış omlet şeklinde ), 1 tatlı kaşığı bal + 2 adet ceviz, mevsimine uygun taze sebzeler, yeşil çay.
ARA ÖĞÜN: 1 avuç içi kırmızı kuru üzüm + 8 fındık.
ÖĞLE YEMEĞİ: 5-6 adet etli lahana sarması, 6 yemek kaşığı tam buğday unu ile yapılmış cevizli erişte, 1 kase kaymaksız yoğurt, 2 dilim tam ekmek.
ARA ÖĞÜN: 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (içine 1 tatlı kaşığı pekmez eklenmiş), 1 dilim ekmek, 1 ince dilim peynir.
AKŞAM YEMEĞİ: 1 kase sebzeli mercimek çorbası, buharda pişirilmiş brokoli, brüksel lahanası ve havuç gibi sebzelerle zenginleştirilmiş fırın balık, fırın veya haşlanmış patates, 2 dilim tam ekmek, salata.
ARA ÖĞÜN: 1/2 muz + 1 orta boy elma, 1 su bardağı yarım yağlı süt.

Besinleri püre şeklinde tüketin
KANSER tedavilerinin (radyoterapi, kemoterapi) yan etkileri olarak ortaya çıkan çiğneme ve yutma güçlükleri, onkoloji hastalarının sık karşılaştıkları beslenme sorunlarından. Bu beslenme sorunları uzun süren yan etkilerde hastaların yetersiz beslenmesine neden oluyorlar. İpek Cirit, çiğneme ve yutma güçlüğü oluşan hastalara da besinlerin ezilerek püre şeklinde verilmesini tavsiye etti.

Çiğneme güçlüğüne karşı özel mönü
KAHVALTI: Yarım yağlı süt, 1 dilim tuzsuz peynir, 1/2 yumurta, 2 tatlı kaşığı bal ve 6 adet bebe bisküvi ekleyerek tüm karışımı blender'dan geçirin.
ARA ÖĞÜN: Taze meyve suyu + 2 tatlı kaşığı pekmez.
ÖĞLE YEMEĞİ: 1 kase bol sebzeli et suyuna çorba + 2 köfte kadar et ile blender'dan geçirin + 100 gr yoğurt.
ARA ÖĞÜN: 1 kase yumurtalı sütlü tatlı.
ARA ÖĞÜN: Bol meyveli komposto + 4 adet grisini ile blender'dan geçirin.
AKŞAM YEMEĞİ: Bol şehriyeli ve tavuklu çorbayı blender'dan geçirin, 100 gr yoğurt.
ARA ÖĞÜN: Taze sıkılmış meyve suyu
ARA ÖĞÜN: Ilık süt + bebe bisküvi

Her gün 1 adet yumurta
KANSER hastalarının gıdalarının enerji yoğunluğunu arttırmak ve hastanın yeterli beslenmesini sağlamak için şunlar yapılmalı:
- Çorbalar yoğun bir şekilde ve et/tavuk suyuna yapılmalı,
- Sütlü tatlılara ağırlık verilmeli,
- 2-3 saatte bir öğün yapılmalı (günde 6-9 öğün),
- Taze meyve suları veya bol meyveli kompostolar tercih edilmeli,
- Haşlanmış yumurtayı her gün tüketmeye çalışılmalı,
- Günde 1-2 kez bebek devam mamaları yenmeli.

Türkan YILMAZER

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim