• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kanser tedavisinde alternatif tıp riski

Kanser tedavisinde alternatif tıp riski
Tamamlayıcı ve alternatif tıbba olan ilgi her geçen gün artıyor. Ancak tedavi amaçlı bitkiler, reçeteli ilaçlarla kullanıldığında olumsuz etkiler yaratabiliyor. ABD'de her yıl 100 bin kişi bu yüzden hayatını kaybediyor

Son yıllarda, tamamlayıcı ve alternatif tıbba ilgi (tamamlayıcı ve alternatif ilaç) sanayileşmiş toplumlarda hızla artmıştır. Amerika'da kurulan Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi; alternatif tıbbı şöyle tanımlıyor: Çeşitli tıbbi ve sağlık bakım sistemleri, uygulamaları ve ürünlerinden oluşan bir grup. Bu yöntemde; biyolojik temelli tedaviler, bitkiler, yiyecekler ve vitaminler gibi doğada bulunan maddeler kullanılmaktadır. Bitkisel ilaçlar arasında besin takviyeleri, diyete ek olarak alınan herhangi bir ürün (vitaminler, mineraller, antioksidanlar, bitkisel ürünler, metabolitler ve diğer ürünler) fitotıp (terapötik etki elde etmek için bitkiler ya da bitki parçalarının kullanılması) yer alır.

RİSKLİ BİR YÖNTEM
Amerika'da toplam nüfusun yaklaşık üçte birinin, geçtiğimiz 12 ay içerisinde bitkisel tedavi kullandığı tahmin edilmektedir. Bu bireylerin çoğunluğu, bitkisel ürünleri rutin olarak kullanmaktadır. Yaklaşık 15 milyon erişkin; reçeteli ilaçlarla bitkisel ilaçları kombine etmiştir. Nüfusun daha büyük bir bölümünün tıbbi tedavilerle kombine olarak, bitkisel tedaviler kullandığı bir dönemde; bitki-ilaç etkileşimleri giderek önem kazanan bir risktir. Bitkiler, reçetelenen ilaçlarla potansiyel etkileşime girdiği zaman; bu ilaçların özelliklerini bozarak, olumsuz etkileşimlere yol açmaktadırlar. Amerika'da yılda 100 binden fazla ölüm; ilaç etkileşimlerine bağlanmakta ve ölüm sebepleri arasında ilaç etkileşimini 4 ila 6'ncı sıraya yerleştirmektedir. Bunların büyük bir kısmının bitki kullanımı ile ilişkili olabileceği öne sürülmektedir.

KANSERLİLER KULLANIYOR
Çoğu antikanser ajanının, terapötik aralığının ne denli dar olduğu göz önüne alındığında; medikal onkolojide, olası yan etkili ilaç etkileşimlerinin anlaşılması konusunda giderek artan bir gereksinim ortaya çıkmaktadır. Kanser hastaları arasında alternatif tıp kullanımı, genel popülasyona göre daha yaygındır. 1990'ların sonunda, araştırmalar alternatif tedavilerin kanser hastaları tarafından yaygın olarak kullanıldığını göstermiştir.

ANTİKANSER İLAÇLARI VE BİTKİSEL TEDAVİLER
Bitkilerin; antikanser ilaçlarla kombine kullanımı her iki maddenin de etkisini artırabilir ya da azaltabilir ve klinik olarak önemli etkileşimlerle sonuçlanabilir. Uzun süreli ilaç tedavilerinin doz ayarlaması zorlaşabilir ya da istenmeyen toksisiteler ortaya çıkabilir. Bitkisel preparatlar; konvansiyonal antikanser ilaçlarla çeşitli anotomik ve fizyolojik bölgede etkileşime girerek, ilacın eliminasyon (elenme) hızını ya da absorbe edilen miktarını değiştirebilir. Bu durumda çoğunlukla söz konusu ilaçların değişmiş farmakodinamik etkileşimler ve intrensek toksisite de gösterdiği anlaşılmıştır.

EMİLİMİ ETKİLER
Bu bitkiler; antikanser ilaçlarla kombinasyon halinde verilmediğinde, farmakokinetik her açıdan etkilenebilir: absorpsiyon (emilim hızı ya da oral biyoyararlanımda değişiklikle sonuçlanır), distribüsyon (çoğunlukla proteine bağlanma değişikliklerine bağlıdır), metabolizasyon ve ekskresyon (boşaltma).

MABET AĞACI ZARARLI MI?
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, birçok bitkisel preparatin (önceden hazırlanan) ilaç; metabolize eden enzimler ve ilaç taşıyıcıları ile kapsamlı biçimde etkileşime girdiğini göstermektedir. Bu yüzden, antikanser ilaçların yaygın olarak kullanılan bitkiler ile olası farmakokinetik etkileşimleri incelenmektedir. Ginkgo (mabet ağacı) ile alprazolam ve dekstromtofan; saw palmetto (sabal meyvesi) ile alprazolam ve deksromtorfan; St John's wort (sarı kantaron) ile omepraozol, oral kontreaseptiler, takrolimus, teofilin, verapamil ve waffarin arasındaki potansiyel olarak önemli etkileşimler olduğu en son yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6179 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim