• BIST 9530.47
  • Altın 2479.048
  • Dolar 32.4659
  • Euro 34.6424
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kanser tedavisinde artık daha az seans yeterli olacak

Kanser tedavisinde artık daha az seans yeterli olacak
Siemens Sağlık Sektörü, önemli bir başarıya imza atarak radyasyon ile kanser tedavisinde gerekli olan süreyi yüzde 80’e varan oranlarda azaltan Multiple-X™ yöntemini geliştirdi.

Siemens Sağlık tarafından geliştirilen ve tedavi için seans sayısını azaltan Multiple-X yöntemi, radyasyon dozunu dakikada standart 50-500 MU (monitor ünitesi) yerine 2.000 MU’ya kadar artırabiliyor. Yüksek doz sayesinde, radyasyonun da etkisi artarak tedavi süresinin kısaltılması sağlanıyor.

Seans sayısını maksimum 10’a düşürüyor…

Bu yeni yöntem sayesinde, artık altı haftalık bir sürede yaklaşık 30 seanslık tedavi programları yerine, toplam tedavi süresine bağlı olarak 10 veya daha az sayıda seanslı tedavi programı yeterli hale geliyor. Geliştirilen bu özellik, hastanın muayene sedyesinde 60 dakikaya varan sürelerde kalmasını gerektiren ve son derece hassas bir radyasyon tedavisi olan stereotaxy uygulanan hastalar açısından da son derece avantajlı olmasıyla öne çıkıyor.

Radyasyon tedavisi, terapi amacıyla iyonlaştırıcı yüksek enerjili parçacıklar ve X-radyasyon ışınlarının kullanımını gerektiriyor. Radyasyon, tümöre etki ettiğinde, tümörün genetik kodu değiştiriliyor ve tümör hücreleri bölünerek çoğalmak yerine ölmeye başlıyor. Buna karşın sağlıklı hücreler, daha az zarar görerek hızlı bir şekilde kendisini yeniliyor. Bunun nedeni ise sağlıklı hücrelerin biyokimyasal onarım sisteminin çok daha verimli bir şekilde çalışması. Mümkün olan en az sayıda sağlıklı hücrenin etkilenmesi için çok yapraklı bir kolimatör, tümörün ebat ve şekline uygun olarak radyasyon ışınını ayarlarken, düzleştirme filtresi de, enerji dağılımını ışın çapı boyunca homojen bir hale getiriyor.

Ancak söz konusu düzleştirme işlemi, tümörün kavisli bir şekilde farklı yönlerden gelen ışınlara maruz kaldığı, son derece hassas olan yoğunluk ayarlı radyasyon tedavisinde (YART) uygulanamamaktadır. Düzleştirme işleminin olmaması, daha geniş bir radyasyon spektrumunun kullanımını mümkün kılarak dakikada 2.000 MU’ya varan dozlarda yüksek radyasyon uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Tümörler, türlerine ve bulundukları yere bağlı olarak, farklı düzeylerde X-radyasyon enerjisine maruz kaldıkları için Multiple-X, düzleştirme filtresi olmaksızın dört farklı enerji düzeyinin kullanımına imkan vermektedir. Ancak, Multiple-X, geniş bir tedavi alanının tek bir yönden gelen ışınlara maruz kalmasında olduğu gibi düzleştirme ışınlarına gerek duyulan 3-boyutlu konformal tedaviler için düzleştirilmiş tek bir enerji düzeyine sahiptir.

Avrupa Radyoterapi ve Onkoloji Derneği’nin (ESTRO) bu yılki kongresinde tanıtılan ve Siemens’in Artiste lineer hızlandırıcısı için yeni bir özellik olan Multiple-X, hızlandırıcıya da uyarlanabilmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim