• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Kanser tedavisinde yeni dönem

Kanser tedavisinde yeni dönem
Kanser tedavisinde klasik hale gelmiş cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Vücut ısısını yükselterek kanserli dokuyu yok etmede başarılı sonuçlar...

Kanser tedavisinde klasik hale gelmiş cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Vücut ısısını yükselterek kanserli dokuyu yok etmede başarılı sonuçlar veren “hipertermi” artık Türkiye’de de uygulanıyor

Hipertermi ısıyla tedavi anlamına geliyor ve bu uygulama, tüm vücudu veya vücudun yalnızca bir bölümünü (karın, göğüs vb) 40 42 dereceye kadar ısıtan farklı makinelerle gerçekleştiriliyor. Osmanoğlu Hastanesi İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Berkarda, hipertermi tedavisinin kanser hücrelerinin karşı koyma gücünü azaltıp bu hücrelere hasar verdiğini, buna karşın uygulamayla normal hücrelere hiçbir zarar gelmediğini söylüyor.

HEDEF KANSER HÜCRESİ
Avrupa ve Amerika’da 70’li yıllardan beri uygulanan yöntem, Almanya’da 100 civarında merkezde gerçekleştiriliyor. Hipertermi yöntemiyle verilen ısı, kanser hücresinin zarının bozulmasını, içinde laktik asit birikmesini ve çekirdeğindeki DNA zincirlerinin kırılmasını sağlıyor. Bu sayede kanser hücresi hasar görüyorken, normal hücreler bu durumdan etkilenmiyor ve bağışıklık hücreleri olan lenfositler canlandığı için bağışıklık aktivitesi artıyor. Berkarda, “Hipertermi uygulaması kanser hücrelerinin çöküşüne, bağışıklık hücrelerinin ise artışına yol açıyor” diyor.

YENİ ARAYIŞLAR ŞART
Kanser tedavisinde çok sayıda ilaç bulunsa ve bu alanda büyük gelişmeler yaşansa da günümüzde kanser hastalarının ancak yüzde 50’sinin tedaviyle iyileştiğini, yüzde 50 hastanın ise gördükleri tedaviye rağmen yaşamlarını yitirdiklerini belirten Berkarda, “Bir hastalıkta yüzde 50 kayıp var ise daima farklı arayışlar içinde olunmalı” diyor. Berkarda’ya göre günümüzde kanser hastalarında uygulanan tedaviler bir noktadan sonra sonuç vermeyebiliyor. Bu süreçte, “Daha başka ne yapılabilir” soru ve arayışlarının kendilerini hipertermi uygulamasına götürdüğünü söyleyen Berkarda, yöntemin Türkiye’de bu şekilde başladığını belirtiyor.

TEDAVİNİN 4. AYAĞI
Hipertermi; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapiyle birlikte kanser tedavisinin 4. ayağı olarak görülüyor. Uygulamanın tek başına kanseri yeneceği düşüncesi ise doğru görülmüyor. Yöntem birçok hastada tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda tamamlayıcı bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Kemoterapi ve radyoterapi ile birlikle uygulanması halinde ise sonuçların daha yüz güldürücü olduğu belirtiliyor.

HANGİ TÜRDE ETKİLİ?
Hipertermi vücut bağışıklığını artırıp kanser hücrelerini zayıflattığı için hemen tüm kanser türlerinde etkili sonuç veriyor. Buna karşın tedaviye daha iyi yanıt alınan ve bu konuda öne çıkan kanserlerin; akciğer, meme, kalınbağırsak, prostat, mide, pankreans ve mesane olduğu belirtiliyor. Uygulamayla sağ kalım oranlarındaki artış da dikkat çekiyor.

‘EVİNE GİT’ DENEN HASTAYA UMUT
Hipertermi tedavisi, hastaların genel durumunu bozmadığı gibi kemoterapiyle birlikte uygulanması halinde yaşam şansını artıyor. Prof. Dr. Berkarda, hipertermi tedavisiyle 3 5 ay ömrü kalan hastaların yaşamını 12 yıla çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Yöntemin yapılacak şey kalmayan hastalar için umut verici olduğu ve tedavide çığır açtığı belirtiliyor. Tıptaki gelişmeler, kanserin başlangıç evresinde olduğu hastaları daha şanslı kılıyor. Örneğin erken evre meme kanserli bir hastanın memesinin alınarak radyoterapi ve kemoterapi yapılması halinde bu durum rutine bağlanıyorsa bu hastalara dokunulmuyor. Berkarda hipertermi yönteminin, tıbbın çözüm bulamadığı ve “Hadi evine git” denilen hastalarda daha iyi sonuç verdiğini söylüyor.

DEĞİŞİM HEMEN FARK EDİLİYOR
Hipertermi tedavisinde 3 seanstan sonra hastanın ağrılarının azaldığı ve iştahının açıldığı gözlemleniyor. İyileşme sonrasında bağışıklığın devam etmesini sağlamak amacıyla uygulamaya ayda bir sıklıkta devam edilebiliyor. Berkarda, yöntemi günde 10 kadar hastaya uyguladıklarını, yatağa düşmüş, ağızdan beslenemeyen, genel durumu bozulmuş hastaların bundan yarar sağlayamayacağını, uygulamadan genel durumu iyi olan ve makineye yürüyerek girip çıkabilecek hastaların yararlanabileceğini belirtiyor. Hiperterminin, kanserin bir alt grubu olan sarkomlarda etkili olacağı düşünülmüyor.

UYGULAMANIN ADIMLARI

Hipertermi uygulamasından önce hastanın hastalığının derecesi belirleniyor ve ısıtma işlemi tümörün yayılma durumuna göre ya tüm vücuda ya da kanserli dokunun bulunduğu bölgeye uygulanıyor.
Tüm vücudu kapsayan uygulamada, hastanın yatar pozisyonda ve cihazın üstünün kapalı olup tüm vücudunun ısıtılması gerekiyor. Bölgesel hipertermide ise uygulama elektrotların hastalıklı bölgeye konulmasıyla gerçekleştiriliyor.
Hipertermi tedavisi hastanın durumuna göre haftada 1-2 kez uygulanıyor. Tüm vücuda uygulama süresi 1-2 saat aralığındayken, bölgesel uygulama bir saate yakın sürüyor. Prof. Dr. Berkarda “Hipertermi, kemoterapi ve radyoterapi ile aynı gün içinde de uygulanabilir” diyor ve aynı anda yapılan tedavilerden daha iyi sonuç alındığına dikkat çekiyor.

KANSER DIŞI KULLANIM ALANLARI

Alerjik durumlar
Romatoid artrit
Otoimmün hastalıklar (Lupus, Multipl Skleroz vb)
Selülit
Kronik yorgunluk
Sinirlilik
Obezite
Ostreoartrit
Gastrointestinal bozukluklar
Zayıf bağışıklık sistemi

GAZETE HABERTÜRK / Ceyda ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5717 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim