• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Kanser tedavisinde yeni umut

Kanser tedavisinde yeni umut
Amerika'da yaşayan Türk Profesör Hayat Önyüksel, kanser tedavisinde çığır açacak bir tedavi yöntemi geliştirdi. Nanoteknolojinin kullanıldığı yöntemde, ilaç kanda dolaşarak sadece kanserli bölgeye veriliyor.

Bir Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Hayat Önyüksel, 20 yıllık çalışma sonucunda kanserin tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdi. Prof. Önyüksel, geliştirdiği yöntemi, "Kanser ilacını kanserli dokuya özel olarak gönderiyorum. Ve diğer dokuların bu ilaçtan zarar görmemesini sağlıyorum. Bunu yapmak için ilacı bir taşıyıcının içine saklıyoruz. Taşıyıcı kanser dokusuna gidiyor ve ilacı orada açığa bırakıyor ve kanserli hücreyi öldürüyor. Böylece yan dokulara zarar vermemek yöntemiyle istediğimiz kadar kanser hücresini öldürecek kadar dozu kullanma olasılığımız oluyor" sözleriyle özetledi.

Geliştirdiği yöntemde, kanser tedavisinde nanoteknoloji kullanıldığını belirten Önyüksel, "İlaç moleküllerini nano taşıyıcı dediğimiz 15 nanometre boyutundaki çok ufak taşıyıcı sistemlerin içine koyuyoruz. Taşıyıcının içinde dolaştığı için kan hücrelerine zarar vermiyor. Taşıyıcıya kansere çok özel bir protein koyuyoruz. Böylece o bölgedeki kanser hücrelerinin hepsini öldürmemesi imkansız duruma geliyor" dedi.

İlaç sadece kanserli hücreye verildiği için ağır ilaçların yarattığı yan etkiler de ortadan kalkmış oluyor.

Kanser ilaçları insanı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Aşırı derecede halsizlik yapan ilaçlar bağışıklık siteminin çökmesine neden olabiliyor. Buldukları tedaviyle bu olumsuz etkileri engellemeye çalıştıklarını belirten Prof. Önyüksel, "Çünkü bu tarz yan etkiler çok ciddi. Bizim ilacımız saklı bir şekilde kanda dolaştığı için o kimyasal madde kandaki hücrelere saldıramıyor, öldüremiyor. Dolayısıyla halsizlik ve kusma gibi yan etkiler olmuyor" diye konuştu.

Yöntemi, belli bir bölgede yoğunlaşan meme, prostat, bağırsak gibi birçok kanser türünde kullanmak mümkün ancak kan kanserlerinde kullanılamıyor. Prof. Önyüksel çalışmanın patentini aldı. Hayvanlar üzerinde başarılı olan yöntemin insanlar tarafından kullanılması için ise en az 5 yıl gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5076 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim