• BIST 9672.8
  • Altın 2501.202
  • Dolar 32.5876
  • Euro 34.8634
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kanserde bitkisel tehdit!

Kanserde bitkisel tehdit!
Prof. Dr. Muhit Özcan tedavi sırasında alternatif yöntemleri kullanmamaları gerektiği konusunda kanser hastalarını uyararak, açıklamalarda bulundu

ZİYNETİ KOCABIYIK

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhit Özcan, kansere iyi geldiği iddia edilen alternatif tedavi yöntemlerinin kemoterapinin etkisini azalttığını ve karaciğeri iflas noktasına getirerek hastanın hayatını tehdit ettiğini söyledi. Ankara'da düzenlenen 3. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi'nin basın toplantısında kanser hastalarını uyaran Prof. Dr. Özcan, kanser tedavisini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin tedavi sırasında kanser hastalarına önerilen bilimselliği kanıtlanmamış yöntemler olduğunu söyledi. Bu maddelerin kemoterapi sırasında kesinlikle kullanılmaması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Özcan, "Kemoterapi zaten karaciğere ve böbreklere aşırı yük bindiren bir tedavidir. Kemoterapi sırasında hastaya üzerinde hiçbir bilimsel çalışma yapılmamış bitkileri ya da maddeleri vermek karaciğeri ve böbreği aşırı yoruyor. Çoğu zaman ilaç tedavisi iyi gittiği halde bu maddeler yüzünden hastayı kaybediyoruz" dedi. Eğitim durumu ne olursa olsun kanser tedavisi görenlerin %60'ının "alternatif" adı verilen bu tedavileri denediğini belirten Prof. Dr. Özcan, en çok itibar edilen maddelerin ısırgan otu, kaplumbağa kanı, zakkum, bazı mantar türleri, kantaron otu gibi maddeler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özcan bu maddelerin kişisel deneyimler sonucu kulaktan dolma bilgilerle tavsiye edildiğini ya da kanser hastalarının üzerinden para kazanmak isteyen kişilerin pazarlamasıyla hastaya verildiğini belirterek, "Umut tacirleri kanser hastalarının üzerinden büyük paralar kazanıyorlar. Bitkisel tedavilerin kan kanserlerinde hiçbir faydası olmaz. Kan kanserleri bitki, ot ve çöp benzeri alternatif tedavi yöntemleri ile iyileşmez" dedi.

İlacın etkisini azaltıyor

KEMOTERAPİ SIRASINDA BALIK YAĞI İÇMEYİN

Balık ve balık yağı tüketiminin kemoterapi evresindeki kanser hastalarında olumsuz etki yaptığını söyleyen Prof. Dr. Muhit Özcan bu dönemde balık ve balık yağı tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Nisan ayında JAMA Oncology Dergi'sinde yayınlanan bir araştırmada balık ve balık yağı tüketiminin kemoterapinin etkilerini azalttığının gösterildiğini bildiren Prof. Dr. Özcan, "Bu ürünlerde bulunan bir yağ asidi, dalaktaki bazı hücreleri uyararak tedaviye direnç geliştiriyor. Bilindiği gibi balık yağı katkıları kanser tedavisi gören hastalar tarafından gereksiz ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle kemoterapiden önceki 3 gün ve sonraki 3 gün içinde balık yemekleri ve ilaç şeklindeki balık yağından uzak durmak gerekir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3085 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim