• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Kanserde iyileşme oranı 20 senede yüzde 10 arttı

Kanserde iyileşme oranı 20 senede yüzde 10 arttı
Türk Onkoloji Grubu Başkanı Prof. Dr. Akbulut: - "Türkiye'de 20 yıl önce kanserli hastaların yüzde 50'si kurtuluyor iken bugün bu oran yüzde 60'ların üzerine çıktı. Kanser dışında hiçbir hastalıkta bu kadar iyileşme oranı yok"

Türk Onkoloji Grubu Başkanı Prof Dr. Hakan Akbulut, "Türkiye'de 20 yıl önce kanserli hastaların yüzde 50'si kurtuluyor iken bugün bu oran yüzde 60'ların üzerine çıktı. Kanser dışında hiçbir hastalıkta bu kadar iyileşme oranı yok" dedi.

Akbulut, "11. Ulusal Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı"nda düzenlenen basın toplantısında, Türk Onkoloji Grubunun Türkiye'de kanser araştırmalarının planlanıp yürütüldüğü ve değerlendirildiği bir platform olduğunu söyledi.

Türkiye'de kanser konusunda çalışan binin üzerinde araştırmacının, grup bünyesindeki 16 farklı kanser çalışma grubunda araştırma yürüttüğünü belirten Akbulut, "Türk Onkoloji Grubu bünyesinde bulunan 16 kanser çalışma grubunda yürütülen çalışmalarda birinci önceliğimiz hastalarımızın yararıdır. İkinci olarak da ülke ekonomisine katkı hedefini gözeterek çalışmalarımızı planlıyoruz" diye konuştu.

Akbulut, Sağlık Bakanlığının çıkardığı "İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkındaki Yönetmelik"in çalışmalarını engellediğini ileri sürerek 200 civarında hasta ile yürütülecek bir klinik çalışmanın maliyetinin 15-20 milyon lira olduğuna dikkati çekti.

Söz konusu yönetmelik gereği ilaç endüstrisinin desteği olmadan ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek klinik araştırma yapmanın mümkün olmadığını iddia eden Akbulut, "Sağlık Bakanlığının bir an önce bu yanlışı düzeltmesini bekliyor ve ivedilikle talep ediyoruz" dedi.

-Kanser çalışmaları

Akbulut, kanser çalışmalarında Türkiye'nin çok kötü durumda olmadığını ifade ederek, "Ülkemizde her türlü klinik ve temel bilim çalışmaları yapılıyor ancak yeni ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalar biraz yavaş yürüyor. Laboratuvarlarda çalışacak deneyimli ekiplerimiz ve yetişmiş elemanımız da az, ayrılan kaynaklar yeterli düzeyde değil" görüşünü savundu.

Türkiye'de kanser hastalarına umut vadedebilecek araştırmalar için henüz iyi şeyler söyleyemediklerini dile getiren Akbulut, "Ancak 5 yıl sonra kanser hastalarımız şimdikinden daha iyi durumda olacak. Daha uzun yaşayacaklar, hastalıktan kurtulma oranları artacak" dedi.

Gelişmiş ülkelerde her yıl piyasaya 3-4 yeni kanser ilacı çıktığını anlatan Akbulut, "Bu yeni ilaçların etkinliği öncekilere göre daha iyi. Hastalarımızın karamsar olmaları için hiçbir neden yok. Geleceğe güvenle bakmalarını öneririz" diye konuştu.

-"Gen tedavisi kanser için umut vadediyor"

Prof. Dr. Akbulut, kanser hastalığında gen tedavisi konusundaki gelişmeleri de değerlendirerek piyasada henüz bu alanda ürün bulunmadığını ancak çok sayıda çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Bu alanda üzerinde çalıştıkları iki ürün için patent başvurusu yaptıklarını belirten Akbulut, "Bunların hastalara uygulanabilir hale gelmesi için 4-5 sene zamana ve paraya ihtiyacımız var. Gelecek 5 yıl içinde gen tedavisi ile en azından 3 ya da 4 kanser türüyle kolay baş edebilecek duruma geleceğiz" bilgisini aktardı.

Prof. Dr. Akbulut, kanser tedavisinde başarının 10 yıl öncesine göre arttığını dile getirerek "Türkiye'de 20 yıl önce kanserli hastaların yüzde 50'si kurtuluyor iken bugün bu oran yüzde 60'ların üzerine çıktı. Kanser dışında hiçbir hastalıkta bu kadar iyileşme oranı yok" ifadesini kullandı.

-"Hekimler dışında herkes alternatif tıp uzmanı oldu"

Çalıştay Eşbaşkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak da tamamlayıcı ve alternatif tıp alanının son yılların popüler konularından biri olduğunu söyledi.

Bu konuda uzman olmayan kişilerin açıklama yapmasını eleştiren Anacak, "Hekimler dışındaki herkes alternatif ve tamamlayıcı tıbbın uzmanı haline geldi" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6171 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim