• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

“Kanserde su götürmez gerçek, tartışmasız bir konu: SİGARA”

“Kanserde su götürmez gerçek, tartışmasız bir konu: SİGARA”
İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Neolife Tıp Merkezi KBB Uzmanı Prof. Dr. Yusufhan Süoğlu, gırtlak kanserinin baş boyun cerrahisinin uğraşı alanı içindeki en önemli hastalığı olduğuna dikkati ç

İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim  Üyesi, Neolife Tıp Merkezi KBB Uzmanı Prof. Dr. Yusufhan Süoğlu, gırtlak kanserinin baş boyun cerrahisinin uğraşı alanı içindeki en önemli hastalığı olduğuna dikkati çekti.

Bu kanserin nedeninin ise tartışmasız olarak, %95 oranında, sigaraya bağlı olduğunu vurgulayan Dr.Süoğlu “Baş boyun kanserlerinden özellikle gırtlak ve ağız içi kanserlerde en fazla göze çarpan nikotinin ve tütündeki kimyasalların kanserojen etkileri.  Hastaların yüzde 95’inde sigara anemnezi ve uzun süreli kullanım hikayesi var. Giderek daha çok fark ediyoruz ki pasif içicilik de çok önemli bir faktör, örneğin daha önce akciğer kanseri nedeniyle eşini kaybeden bayanlarda pasif içiciliğe bağlı gırtlak kanseri oluşabiliyor. Sigara özellikle alkolle birleşince ağız içi tümörleri kanserojik etki daha fazla artıyor.” dedi.

Prof. Dr. Yusufhan Süoğlu, 15 yıl gibi uzun bir süre günde bir paket sigara içen ve bununla birlikte alkol tüketen kişilerin yüksek risk altında olduğuna işaret ediyor. Dr.Süoğlu, “Gırtlak (larenks) kanserinde en öne çıkan belirti ses kısıklığı ama bu da kanserli bölgenin gırtlak içerisindeki konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Ses tellerindeki tümörler ses kısıklığı ile kendisini gösteriyor ama bu ses tellerinin üzerindeki tümörler de tümör büyüyene kadar herhangi bir belirti vermiyor. Dolayısıyla 15 yıl boyunca alkolle birlikte sigara kullanımı olan kişilerin yılda en az bir kez Kulak Burun Boğaz muayenesi olmalarında fayda var. Normal tedavilere cevap vermeyen ve uzun süren en ufak bir ses kısıklığının dahi peşine düşmek lazım” diyor ve ekliyor. “Erken tanıda,  özellikle risk gurubundaki kişilerin endoskopik gırtlak ve ayrıntılı baş boyun muayenesi büyük fayda sağlıyor. Tedavi aşamasında; tümörün çıkartılması süreçlerinde çok büyük değişiklikler olmadığını ancak tümörden sonra ortaya çıkan doku kayıplarını yerine koyma (rekonstrüksiyon) alanındaki gelişmeler sayesinde hastanın kendi vücudundaki dokuları kullanarak gerçekleştirilen serbest doku transferleriyle ameliyat sonrası yaşam kalitesini düzeltici işlemler yapılabiliyor, aynı seansta iki ekip çalışabiliyoruz.”diyen Dr.Süoğlu, mikro cerrahi yöntemiyle gerçekleştirdikleri rekonstrüksiyon uygulamalarıyla, fonksiyonel ve anatomik defektlerin yerine konması sayesinde hastaların ameliyat sonrası beslenmesi, konuşması ve nefes almasının sağlanabildiğini belirtti. Dr. Süoğlu bu yöntemlerin yanı sıra ameliyat sonrası uygulanan radyoterapi tekniklerinin gelişmesinin de tedaviyi desteklediğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3735 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim