• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kanserden korunma önerileri

Kanserden korunma önerileri
Prof. Dr. Abalı: "Öncelikle en başta sigara olmak üzere, alkol, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam sürme gibi hatalı alışkanlıklardan vazgeçmeli. Belli bir yaştan sonra düzenli olarak detaylı muayene olmalı"

Dünyada en sık görülen ikinci ölüm nedeni kanserden korunmak için yaşam alışkanlıklarına dikkat edilmesi, düzenli tetkik yaptırılması tavsiye edildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, yaptığı açıklamada, genetik bir hastalık olan kanserin, dünyada ve Türkiye'de görülme sıklığının her geçen gün arttığını belirtti.

Genetik bir hastalık olsa da belirli kurallara uyulduğu takdirde kanserden yüzde 50 korunulabileceğini anlatan Abalı, şöyle devam etti:

''Başta sigara olmak üzere alkol, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi alışkanlıklardan vazgeçmeli. Belirli yaştan sonra düzenli ve detaylı muayene yaptırılmalı. Sigara içmeyin. Sigara içilen ortamlardan da uzak durun. Alkol almayın ya da çok azaltın. Günde 5 porsiyon sebze meyve tüketin. Tuz, kırmızı et, kızartma ve ızgarayı mümkün olduğunca kısıtlayın. Egzersiz yapın. Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yeterli. Güneşin çok yoğun olduğu saatlerde ışınlara maruz kalmayın, mutlaka korunun. Bunun için büyük şapka, güneşten koruyucu kremler, kalın giysiler kullanabilirsiniz. Ayrıca, hekimlerin önerdiği tetkikleri de düzenli yaptırmak aynı şekilde yaşamsal önem taşır.''

- ''20 yaşından sonra detaylı muayene yaptırın''

Prof. Dr. Abalı, kanserden korunmak için 20 yaşından sonra her yıl cilt, ağız, boğaz, lenf nodları, testis ve yumurtalık dahil detaylı muayene yaptırılması gerektiğini vurguladı.

Kadınların, 21 yaşından sonra 3-5 yılda bir jinekolojik muayene ve smear testi ile 40 yaşından sonra bir ya da iki yılda bir mamografi ve meme muayenesi yaptırmasını öneren Abalı, şu bilgileri verdi:

''Erkekler 45 yaşından sonra rektal muayene ve PSA testi, 50 yaşında sonra her iki cinsiyette 10 yılda bir kolonoskopi veya yıllık gaytada gizli kan ve 5 yılda bir felksibl sigmoidoskopi yaptırmalı, 30 yıldan fazla süre günde 1 paket ve fazlası sigara içmiş 55 yaşın üzerindeki kişiler 3 yıl üst üste düşük doz akciğer bilgisayarlı tomografi çektirmeli.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim