• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Kansere bitkisel çare aramayın!

Kansere bitkisel çare aramayın!
"Bazı bitkisel ürün karışımları, kansere karşı yürütülen tedavilerin etkisinde azalmaya neden oluyor"

Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, ''Türkiye'de kullanılan bazı ürünler ve bitkisel ürün karışımları, kansere karşı yürütülen tedavilerin etkisinde azalmaya neden oluyor'' dedi.

Çelik, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneğince, Side Starlight Otel Kongre Merkezinde düzenlenen 12. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde yaptığı konuşmada, kanserden korunmanın yolları ve tedavi sürecinde kullanılan bitkisel ilaçların zararlarına değindi.

Kanser tanısı konan insanların korkuyla karşılaştıklarını ve farklı bir hayatla tanıştıklarını söyleyen Çelik, ''(Şu bitkiyi kullan), 'Şu tedaviyi de al' gibi öneriler oluyor komşudan, internetten. Hatta bunun çok reklamını yapan insanlar da var. Biz, bizden habersiz iş yaptıklarına kızmıyoruz. Takıldığımız nokta, Türkiye'de kullanılan bazı ürünler ve bitkisel ürün karışımları, kansere karşı yürütülen tedavilerin etkisinde azalmaya neden oluyor. Ben kanser tedavisi yapıyorum, kullandıkları yan ürünler tedavinin etkisini azaltıyor. Bu kabul edilemez bir şey'' şeklinde konuştu.

Kanser tedavisi sırasında bulantı ve kusmanın doktorları en çok tedirgin eden durum olduğunu vurgulayan Çelik, bu tür bitkisel karışımların bulantı ve kusmayı artırdığını, bunun da hasta için daha önemli bir sorun yarattığını dile getirdi.

Çelik, bu tür ürünlerin kanama olması ihtimalini artırdığını ve bunu kemoterapi tedavisi alan hastaların çoğunun bildiğini belirterek, ''Biz insanlara 'Aspirin benzeri şey almayın, kanama sorunu yaşarsınız' diye yasaklarız. Mesela 'Tıraş bıçağı kullanmayın, tıraş makinesi kullanın' deriz. Neden? Trombosit dediğimiz kan pulcuklarının sayısını azaltır kemoterapi bir dönem için. Bu tür bitkisel ürünler aldığı zaman bir anda bir kanamayla hakikaten hastayı kaybedebiliriz. Yani o kadar karışık bir tehlike ki'' diye konuştu.

Bitkisel ilaçların kanser tedavilerini ciddi anlamda sekteye uğrattığını anlatan Çelik, ''Buna halk arasında 'Pişmiş aşa su katmayın' denir. Hastalarımı uyarıyorum. Lütfen bunlara itibar etmeyin, tedaviyi sekteye uğratırsınız'' dedi.



-BİTKİSEL KARIŞIMLAR BAKANLIK DENETİMİNDE ÜRETİLECEK-

Türkiye'de şu anda saptanan en az 10 tane bitkisel karışımın içinde bu tür durumlara yol açabilecek maddelerin olduğunu aktaran Çelik, konuyla ilgili çok sevindirici bir gelişme yaşandığını dile getirdi. Çelik, ''İki gün önce Sağlık Bakanlığından bir açıklama geldi. Bu tür bitkisel tedavi ürünleri bakanlık denetiminde ruhsatlı tedavi ürünü olarak çıkacak ve Sağlık Bakanlığı bunları denetleyecek. O zaman bu ürünler ilaç olacak. Ben hastama bu ilacı önerirken, 'öbür ilacı kullanma' diyebileceğim. Bu çok güzel ve sevindirici bir gelişme'' şeklinde konuştu.

Çelik, kanserden korunmak için hiçbir zaman ilaç ya da vitamin kullanımı gibi önerilerde bulunmadıklarını belirterek, ''Bir kere kanserden korunmada ilaç yok. Besin de yok. Öyle brokoli, bir tane ıspanak, domatesle kanserden korunulmaz. Öneriler sabittir. Sigara, içkiden kaçacağız. Kilolu olmayacağız. Güneş ışığından korunacağız. Rahim ağzı kanseri Türkiye için tehlikeli, önlemlerimizi alacağız. Aktif olacağız. Bunlardan kaçındığımız, günlük hayatımıza sokmadığımız sürece, bizim için kanserden korunmanın önerisi budur. Ne ilacı var, ne bitkisi var, ne takviyesi var'' dedi.

Türkiye'de kanser görülme sıklığının gittikçe artacağını vurgulayan Çelik, ''Sigara içmeye devam edersek ve sigara yasaklarının etkisini en az 15-20 sene sonra görebileceğimizi düşünürsek, önümüzdeki 10 sene boyunca şu anki kanserlerin en az 3 ya da 4 katına çıkacağını kabaca bilmeliyiz. Eskiden yaptıklarımızdan dolayı şu anki yaşanan kanserlerdeki sayı artmaya devam edecek'' diye konuştu.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim