• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Kanseri egzersizle yenebilirsiniz!

Kanseri egzersizle yenebilirsiniz!
Journal Cancer dergisinin makalesine göre yürüme, kosma, ip atlama hatta günlük ev işleri bile meme kanseri geliştirme riskinizi azaltıyor. Dergi yaptığınız hareketin çeşidi ve yoğunluğunun çok da önemli olmadığını , önemli olanın egzesiz sıklığı olduğunu

Peki meme kanseri riskimizi azaltmak için ne kadar egzersiz yapmalıyız? 3,000 kadın üzerinde yapılan bu çalışmada egzersizden en büyük avantajı 10-19 saat arasında vaktini haftalık ( günlük iki saate karşılık geliyor) olarak egzersiz-harekete ayıranlar görüyor. Bu kadar çok egzersiz yapan kadınlar egzersiz yapmayanalara göre meme kanseri risklerini %30 kadar azaltıyor. Bu çalışmada egzersizin yoğunluğunun önemsiz olduğu yürümenin hızlı yürürmenin koşmanın aynı faydayı sağladığı söyleniyor. Hatta yaşın bile önemi yok! Çünkü egzersiz yapan genç kadınlarda menopoz öncesi dönemde risk azalırken menopoz sonrası kadınlarda da meme kanseri riski azalıyor. Çalışma yazarlarından Lauren McCullough ( Kuzey Carolina Üniversitesi Gillings Global Halk Sağlığı Okulundan) bu araştırmanin menopozdan sonraki kadınlarda da egzersizin meme kanseri riskini azaltması menopoz sonrasi kadinlari egzersiz icin cesaretlendirmesi gerektigini soyledi. Bu çok önemli çünkü birçok kanser önleyici için bulunan “belli bir yaştan sonra kanseri önlemedikleri ” tabusunun egzersiz meme kanseri ilişkisinde geçerli olmadığı.

Egzersizin oluşturduğu faydayı geri döndüren ise kilo alımı -özellikle menopozdan sonra ciddi miktarda kilo almak egzersizin azalttığı meme kanseri riskini geriye döndürüyor.

Araştırmacılar bu çalışmayı egzersiz alışkanlığı olan 1,504 kadın ve yaklaşık olarak aynı sayıdaki egzersiz yapmayan kadın üzerinde yapılmış. Burada küçük bir sorun çıkıyor. Kadınlar farklı ayıraçlarla ayrılmadığı için ( örneğin egzersiz yapanlarla hareketsiz durağan bir hayat süren kadınların karşılaştırılması gibi) bu çalışma egzersizin meme kanseri riskini düşürdüğünü göstermiyor sadece yeterince egzersiz yapan kadınlarda meme kanserinin daha az görüldüğünü söylüyor. Bu noktada bağlantı sadece bir ilişki olduğunu söylüyor ilişkinin doğası hakkında bilgi vermiyor.

Bu çalışmanın yaptığı her yaş grubundan kadınlara hareket etmek kıpırdanmak için bir sebep sunmak. Harvard Tip Fakültesi yardımcı doçenti ve Harvard Kadın Sağlığı Gözlemi dergisi baş editörü Celeste Robb-Nicholson “Egzersiz obesite ile mücadele ediyor, kalp hastalıkları ve diyabetle savaşıyor, ruhsal durumu ve hafızayı geliştiriyor, kemikleri kuvvetlendiriyor ve muhtemelen de meme kanserini önlüyor” diyor ve ekliyor “egzersiz kadınlara yazmayı en çok sevdiğim reçetedir“

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim