• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kanseri yendi SGK'dan 28 bin TL ilaç parasını aldı!

Kanseri yendi SGK'dan 28 bin TL ilaç parasını aldı!
Kansere yakalanan kadın, kemoterapi işe yaramayınca Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat vermediği "Altuzan" adlı ilacı denedi.

Kanseri yenen kadın ilaç için ödediği 28 bin TL'yi SGK'dan talep etti. Olumsuz yanıt alınca başvurduğu mahkeme ve Yargıtay ücretin kadına ödenmesine karar verdi.

40 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan kadın, ücretini kendi ödediği ilaçla kanseri yendi, ardından mahkeme kararıyla parayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) tahsil etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen kadın öğretmene 1992 yılında meme kanseri teşhisi konuldu. Yapılan tedavide kısmen sağlığına kavuşmuş olsa da 15 yıl sonra hastalığı yeniden nüksetti. 2009 yılında tümörü akciğere yayılan kadın, bir süre kemoterapi gördü. Buna rağmen iyileşmeyen kadın Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz'un önerisi üzerine "Altuzan" adlı ilacı kullanmaya başladı.

28 BİN 500 LİRA HARCADI

Ancak ilaç henüz Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmadığı için endikasyon dışı olarak kabul ediliyordu. SGK da bu gerekçeyle ilaç giderini karşılamadı. Bu nedenle hasta ilacı kendi imkânlarıyla satın aldı. 12 seans kullandıktan sonra hastalığından kurtuldu. İyileştiği gerekçesiyle ilaca ödediği 28 bin 500 lirayı SGK talep etti. SGK'ın bu talebi reddetmesi üzerine 29.03.2012 tarihinde Ankara 10. İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme bilirkişi tayin etti.

DANIŞTAY HAKLI BULDU

Bir onkoloji uzmanından oluşan bilirkişi hastanın ilaçtan önce ve sonraki durumunu inceledi. Sonuçta ilacın hastalığı tedavi ettiğini rapor etti. Mahkeme de bu rapora dayanarak, hastayı haklı buldu ve ücretin SGK tarafından iadesine karar verdi.

Kararın iptali isteyen SGK davayı, Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de hastayı haklı bularak 15.11.2012 tarihinde kararı onadı. Böylece hastanın ödediği 28 bin 200 lira SGK tarafından karşılanması kararına varıldı.

Bu karar bir ilk

Emekli öğretmenin avukatı Hakan Eren, endikasyon dışı ilaç kullanımında SGK'nın ilaç bedellerini karşılama durumunu detaylıca araştırdıklarını ancak olumlu veya olumsuz herhangi bir yargı kararına rastlamadıklarını belirtti. Bu nedenle, kararın bu yönde verilmiş ilk karar olduğunu ifade eden Eren, "İlaçla birlikte hastanın anormal bir iyileşme süreci geçirmesi SGK'yı ikna etti. Müvekkilimin sağlık durumu şu an gayet iyi" dedi.

Tanesi 2500 lira

Roche tarafından 2006 yılında piyasaya sürülen Altuzan'ın 400 miligramlık 1 flakonu 2.500 liraya satışı yapılıyor. Kanser hücresi dışında hiç bir hücreye zarar vermediği ve yayılımı büyük ölçüde engellediği öne sürülen ilaç, endikasyon dışı kullanım için Sağlık Bakanlığı'ndan alınan özel izinle kolon kanseri ve beyin tümörleri tedavisinde kullanılıyor.

Kanser ölüm sebebi olarak birinci sırada

Osmangazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Üstün, dünyada 2012 yılı itibariyle kanserin ölüm sebebi olarak kalp hastalıklarını geride bırakarak birinci sıraya yükseldiğini söyledi. Yetmiş yaşına kadar yaşayan bir kişinin ömrü boyunca kansere yakalanma riskinin yüzde 50, kansere bağlı ölüm riskinin ise yüzde 20 olduğunu belirten Üstün, “Bugün için erkeklerde en sık görülen, en çok öldüren akciğer kanseridir dedi.

Mağduriyet komisyondan

Sağlık Bakanlığı Mevzuat, Fiyat ve Araştırmalar Daire Başkanlığı konuyla ilgili BUGÜN'e açıklamada bulundu.

Başkanlık, SGK'nın endikasyon dışı ilaçlar için senede 2 defa fiyatlandırma komisyonu kurarak ilacın geri ödemede olup olmamasına karar verdiğini hatırlattı. Mağduriyetin bu sebepten kaynaklandığını belirtilen başkanlık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Onaylı endikasyon ve standart doz dâhilinde ilaçla tedavisi mümkün olan hastalıklar için endikasyon dışı ilaç kullanımına izin verilmez. Ancak belirgin olarak farmakoekonomik avantaj tanıyan tedavi seçeneklerinde hasta ve hekimin talebi değerlendirilir. "

'Çoğu zaman hayat kurtarıyor'

Onkoloji Profesörü Erkan Topuz, Altuzan'ın tüm tümörlerin tedavisinde kullanılabildiğini ancak kolon ve yumurtalık kanserlerinde çok faydalı olduğunun ispat edildiğini söyledi. Prof. Topuz, "Dünya da bunu kabul etti. SGK bu aşamada sadece bu hastalıklara ödeme yapıyor.

Öte yandan meme ve pankreas kanserleri ile beyin tümörlerinde de faydalı olduğu kanıtlandı. Akciğer kanserinde çok faydalı olmasa da denenebilir" dedi. Birçok hastaya bu ilacı önerdiğine dikkat çeken Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İleri evrelerde olan hastalara ikinci seçenek olarak ilacı kullanıyoruz. Çoğu zaman ilaç hayat kurtarıyor.”

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 30096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim