• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kanserin en önemli nedeni obezite olacak

Kanserin en önemli nedeni obezite olacak
Harvard Ünivesitesi’nin araştırmasına göre 10 yıl içerisinde kanserin tetiklenmesinde obezite, sigaranın önüne geçecek. Uzmanlar obezite için önlem alınmasını istiyorağa giderek yemek yeme ve savaşa hazırlanma isteği oluşturuyor.

ABD’nin en seçkin öğretim kurumlarından biri olan Harvard Ünivesitesi’nde profesörler, önümüzdeki 10 yıl içerisinde obezitenin, kanseri tetiklemede sigaranın önüne geçeceğini ortaya çıkardı. Özellikle İngiltere’de bir yıl içerisinde obezite kaynaklı 32 bin kanser vakasının ölümle sonuçlanmasıyla bu iddialar güçlendi.

Üniversite profesörleri, özellikle ABD ve İngiltere’de yaptıkları araştırmalardan yola çıkarak, fazla kilolu insanların kansere yakalanma riskinin arttığını ve bu vakaların ölümle sonuçlanma ihtimalinin de diğerlerine göre daha yüksek olduğunu belirtti. Uzmanlar, şu anda İngiltere’deki nüfusun dörtte birinin obez olduğunu ifade ederken, bu oranın 2030’da üçte bire yükseleceğini vurguladı. Bilim insanları, özellikle çocuklarda görülen fazla kilo problemlerinin ileride kanser, kalp rahatsızlıkları ve diyabete yol açacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Önlem alınmalı

Geçtiğimiz yıllarda sigaraya getirilen yasakları örnek gösteren uzmanlar, obezite için de önlem alınması gerektiğini belirterek, ‘şekere vergi koyulması için önerilen yasa tasarısının reddedildiğini’ hatırlattı. Üniversite profesörleri, obezitenin özellikle meme, prostat, bağırsak ve rahim kanseri riskini artırdığına dair ellerinde güçlü kanıtlar bulunduğunu vurguladı. Yaptıkları araştırmalarda, fazla kilolu kadınların meme kanserinden ölme ihtimalinin yüzde 75 daha fazla olduğu aktarılırken, yine obez kadınların rahim kanserinden ölme ihtimalinin 6 kat fazla olduğu belirtildi.

Trafik şişmanlatıyor

İsveç’te yapılan yeni bir araştırmaya göre otoyol ve havaalanı gibi gürültülü bölgelerde yaşayan kişilerin, daha seesiz yerlerde yaşayanlara oranla obetizeye yakalanma ihtimalini daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Teoriye göre, trafik gürültüsü gibi rahatsız edici sesler, insanın içgüdülerini tetikliyor ve dışarıda bir tehlike olduğu sinyallerini beyne iletiyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3390 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim