• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kanserin maliyeti 3,5 milyar TL

Kanserin maliyeti 3,5 milyar TL
Türkiye ve 8 AB ülkesi arasında 'kanser' karşılaştırması... ''Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi'' raporunda, ''yeni ilaçların ruhsatlandırılma ve geri ödeme listelerine alınarak...

''Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi'' raporunda, ''yeni ilaçların ruhsatlandırılma ve geri ödeme listelerine alınarak hastalara sunulması sürecinde gecikmeler yaşandığı'' ileri sürüldü.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği tarafından yapılan açıklamada, derneğin katkılarıyla ilaç sektörüyle ilgili araştırmalarda bulunan i3 Innovus'un adlı şirketin hazırladığı, ''Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi'' raporuna yer verildi.

Açıklamaya göre raporda, kanserin Türkiye'ye yıllık doğrudan maliyetinin 1,8 milyar avro (yaklaşık 3,5 milyar TL) olarak tahmin edildiği belirtildi. Raporda, sadece tedavi ve ilaç masraflarını kapsayan bu rakamın iş gücü ve diğer dolaylı ekonomik kayıplar eklendiğinde birkaç misline çıktığı vurgulandı.

Türkiye'de erkeklerde en yaygın ilk 3 kanser türü akciğer, prostat ve mesane, kadınlarda ise meme, kolorektal ve tiroid olarak sıralandığı raporda, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de en fazla ölüme yol açan ilk üç kanser türünün 100 binde 24,5 ile akciğer, 100 binde 7,9 ile mide ve 100 binde 5,6 ile kolon ve rektum kanserleri olduğu belirtildi.

Raporda, kanser ilaçlarına erişim bazında Türkiye ve 8 Avrupa Birliği ülkesi arasında karşılaştırma yapılıyor.

Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan arasında karşılaştırmanın yapıldığı raporda, ''Türkiye'de yeni ilaçların ruhsatlandırılma ve geri ödeme listelerine alınarak hastalara sunulması sürecinde gecikmeler yaşandığını'' görüşüne yer verildi.

Kanser vakalarının sayısı, bu vakalardaki ortalama yaşam süresi ve yeni kanser vakaları arasındaki ilişkinin incelendiği raporda, Türkiye'de kanser tedavisinin, Avrupa ülkelerindekine göre zorlukları bulunduğu, hastaların kanserden sonraki yaşam sürelerinin de Avrupa'daki hastalara kıyasla daha kısa olduğu ifade edildi.

Avrupa ülkelerinde sağlık harcamalarında kanser harcamalarının payı ortalama yüzde 6,3; kanser tedavisi için kişi başına ortalama harcama ise 148 avro olarak tahmin edildiğine işaret edilen raporda, Türkiye'de sağlık harcamalarının en iyimser ihtimalle yüzde 3'ünün kanser tedavilerine ayrıldığı, kişi başına kanser tedavisi harcamasının ise sadece 13 avro düzeyinde kaldığı kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2296 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim