• BIST 9475.37
  • Altın 2505.867
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.7962
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Kanserli Hastalar Kongresi

Kanserli Hastalar Kongresi
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Kutluk: 'Kanserle ilgili tehlikenin farkındayız ama henüz davranış değişikliği geliştiremedik' dedi!

Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserle mücadelede farkındalığın artırılmasının önemine işaret ederek, "Kanserle ilgili tehlikenin farkındayız ama henüz davranış değişikliği geliştiremedik. Son 30 yıldaki gelişmeler önemli. Tünelin ucundaki ışığı gördük" dedi.

Kutluk, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneğince düzenlenen 9. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kanser tedavisinde 1960'larda yüzde 20-30 olan yaşam şansının yüzde 70'lere yükseldiğini, bunun ileriki süreçte yüzde 100'e ulaştırılması için yoğun çaba olduğunu ifade eden Kutluk, dünyada artık kanserin öneminin farkına varıldığını söyledi.

Gelecekte bu hastalıkla ilgili önemli gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirten Kutluk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tedavi başarısı yüzde 70'lere çıkmakla birlikte dünyada her hasta tedavi olanaklarına ulaşamıyor. Bu konuda eşitlik sağlanması, her hastanın tanı ve tedaviye ulaşımının kolaylaşması büyük önem taşıyor. Bin yıl hedefleri içinde kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele de olmalı."

Kanser ilaçlarındaki sıkıntı

Prof. Dr. Kutluk, Türkiye'de tanı ve tıbbi cihaz yönünden bir sıkıntı olmadığını, ancak dünyada olduğu gibi ülkede de karlılığı düşen ilaçlarla ilgili yatırımcı sıkıntısı yaşandığını anlattı.

Bu sıkıntının aşılması için kanser ilaçlarından bazılarının Türkiye'de üretilmesi yoluna gidildiğini bildiren Kutluk, "Şu anda Türkiye'de ciddi bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi.

Kanserle mücadelede farkındalığın artırılmasının önemine işaret eden Kutluk, "Kanserle ilgili tehlikenin farkındayız ama henüz davranış değişikliği geliştiremedik. Son 30 yıldaki gelişmeler önemli. Tünelin ucundaki ışığı gördük" ifadesini kullandı.

Tütün, obezite, tarama

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın da, kanserle mücadelede basit davranış değişikliklerine gidilmesinin önemli sonuçlar doğurduğunu belirterek, tütün kullanımının önlenmesi, obeziteyle savaş ve tarama programlarının önemine dikkati çekti.

Toplantıda kanser hastaları, yakınları, hekimler, hemşireler, diyetisyenler ve fizyoterapistlerin bir araya gelerek sorunlara çözüm aradığını ifade eden Yalçın, bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Kongrede, "Türkiye'de Kanser Kontrol Programı", "Kanserle Başetmek", "Efsanelere İnanmayın", "5 Kıtada Kanserle Mücadele", "Sık Görülen Kanserler", "Kanser Tedavisindeki Gelişmeler" gibi konular  da tartışıldı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2768 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim