• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kanserli hastanın evde bakım parası, faiziyle geri istendi

Kanserli hastanın evde bakım parası, faiziyle geri istendi
EDİRNE'de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 12 yaşındaki beyin tümörü hastası Menekşe Bür'e evde bakım ücreti için ödediği 16 bin lirayı, faiziyle birlikte 22 bin Türk Lirası olarak geri istedi.

Edirne'de 4 yaşındayken geçirdiği havale sonrası beyin tümörü olduğu anlaşılan ortaokul birinci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Menekşe Bür'ün ailesi maddi durumu iyi olmadığı için, 2008 yılında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurarak evde bakım ücreti ödeneğinden yararlanmak istedi. Başvuruyu değerlendiren kurum beyin tümörü hastası Menekşe için evde bakım ücreti ödenmesine karar verdi. Üç yıl süreyle Bür ailesine kurum tarafından toplam 16 bin lira ödendi.

ENGEL DURUMU YETERSİZ BULUNDU

Ödeneklerin 2011 yılında kesilmesi üzerine Bür ailesi Edirne Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurarak bunun nedenini öğrenmek istedi. Bir süre sonra Bür ailesine yapılan tebligatta, dosyanın kurum müfettişleri tarafından incelenmesinde heyet raporuna göre hastanın vücut fonksiyonlarını yüzde 42 oranında kullanamadığını, ancak yardım alabilmesi için yüzde 50'nin üzerinde engelli olunması gerektiği bildirildi. Kurum yapılan ödemelerin de hatalı bulduğunu ve geçmiş yıllarda ödenen toplam 16 bin liranın da faiziyle birlikte 22 bin lira olarak geri ödenmesi gerektiğini bildirdi.

PARAYI KANSER HASTASI KIZIMIN TEDAVİSİ İÇİN HARCADIM

Evin geçimini hamallık yaparak sağlayan 3 çocuk babası 40 yaşındaki Kadir Bür, parayı kuruma geri ödeyemediği için icraya verildiğini söyleyerek, "Kızım Menekşe beyin tümörü ve epilepsi hastası. Tedavisi devam ediyor. Yardımın kesilmesiyle birlikte zor günler geçiriyoruz. Yardımları yıllar içinde kızımın kanser hastalığının tedavisi için harcadım, Kızımın 4 yaşında beyin tümörü olduğu anlaşıldı. Ben de maddi gelirim iyi olmadığından Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne giderek evde bakım parası yardımı almak için başvurmuştum. Daha sonra kurum yardımlara başladı. Kurum yardımı kesince kızımın tedavisini devam ettirmekte zorlanıyorum. Ayda bir tedavi için İstanbul'a götürüyorum. Ben kimseden zorla para almadım" dedi.

Tedavisi için ödenen yardımlar kesilen Menekşe Bür, okuyup doktor olmak istediğini söyleyerek, "Tedavi kesilince bayılmalarım da çoğaldı. Ben tedavilerime devam edip iyileşmek istiyorum" diye konuştu. Anne Yeşim Bür ise, gelirlerinin düşük olduğu için aylık olarak asgari ücret tutarında ödenen evde tedavi parasının tekrar kendilerine bağlanıp, kızlarının tedavisini devam ettirip sağlığına kavuşmasını istedi.

BEYİN TÜMÖRÜ DEĞİL YÜZDE 50 AĞIR ENGELLİ OLMASI GEREKİR

Aile ve Sosyal İl Müdürlüğü yetkilileri hastaya evde tedavi ücreti yardımı yapılması için üç şart gerektiğini açıkladılar. Kurum yetkilileri, hastanın yüzde 50 ve üstü 'ağır özürlü' olduğu yönünde sağlık kurulu raporu olması, bakıma muhtaç olması, ailenin maddi gelirinin düşük olması gerektiğini açıklayarak, "Menekşe Bür'ün raporunda müfettişler yüzde 42 engelli olduğu fark etti. Bunun üzerine ödemeler kesilip ödenen paralar için icra takibi başlatıldı" dediler. Ayrıca uygun rapor olmamasına rağmen ödeme yapılmasına onay veren kurum yetkilileri hakkında da idari soruşturma başlatıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5814 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim