• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kanserli hücreyi 42.5 derecede erittiler

Kanserli hücreyi 42.5 derecede erittiler
Fatih Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, hiçbir dokuya zarar vermeden kanserli tümörü tedavi eden bir sistem geliştirdi. Hipertermi adlı yöntem kemoterapi tedavisine alternatif olacak nitelikte.

Fatih Üniversitesi'nden Biyomedikal Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sadık Kara ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Korkmaz, kanser tedavisi için önemli bir çalışmaya imza attı. Ekip, geliştirdiği cihaz sayesinde ısı terapisi olarak tanımlanan hipertermi yöntemiyle kanserli hücrelere adeta nokta atışı yapıyor. 3 yıl önce TÜBİTAK'ın desteğiyle başlayan projede prototip cihaz üretilip tamamlanma aşamasına gelindi. Yaklaşık 350 bin liraya mal olan projenin ayrıntılarını Doç. Dr. Erdal Korkmaz BUGÜN'e anlattı.

Sistemin amacı diğer yöntemlerden farklı olarak elektro manyetik dalgalarla kanserli bir dokuyu ısıya maruz bırakmak olduğunu kaydetti.

HEDEF SADECE KANSERLİ DOKU

Korkmaz, "Geliştirdiğimiz cihazda birden çok anten olduğu için sadece bir noktaya odaklanıp ısıtıyor. Yani direkt kanserli dokuyu hedef alıyor. Işımadan kasıt aşırı yüksek ısıma söz konusu değil. Sağlıklı bir vücut ısısı ortalama 37.5. Biz ise 42 en fazla da 45 derecede ışıma yapıyoruz. Kanserli hücreler 42,5 dereceye yakın bir ısıda erimeye ve ölmeye başlıyor. Yapı olarak kanserli hücreler sağlıklı hücrelere göre daha zayıf" dedi.

YAN ETKİSİ YOK

Doç. Dr. Korkmaz, Hipertermi yöntemiyle cerrahi operasyona gerek duyulmadığını belirtti. Korkmaz, "Kendi başına kullanılmasının yanı sıra mevcut yöntemlere de entegre edilerek kullanılabilir. Bir diğer avantajı ise özellikle sığ dokulara yerleşmiş tümörler için uygulanabilir olması" diye konuştu.

ALTERNATİF TEDAVİ

Doç. Dr Korkmaz, yöntemin tek başına kullanılabileceği gibi aynı zamanda kemoterapiyle birlikte de uygulanabileceğini ifade etti. Korkmaz, "Kemoterapide hastaya kimyasal veriliyor. Burada kimyasallar kanserli bölgeye yeterince nüfuz etmiyor. Biz bu bölgeyi ısıtarak aynı zamanda kimyasal dozlara karşı da reaksiyonunu artırmış oluyoruz.

Bunun doğal bir sonucu olarak daha az kemoterapiye ihtiyaç duyulur ve hastaya daha az kimyasal verilir. Ayrıca kanser hücrelerinin ortak özellikleri nedeniyle hipertermi her kanser türünde etkilidir. Dolayısıyla bu yöntemi başta meme kanseri olmak üzere kemik kanseri beyin tümörü ve boyun kanserleri gibi çok sayıda kanserde kullanmak mümkün" diye konuştu.

Nesrullah SONAY

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim