• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Kapalı kalp ameliyatı yaşlı hastaların ümidi oldu

Kapalı kalp ameliyatı yaşlı hastaların ümidi oldu
Yaşları itibarıyla açık kalp ameliyatlarını kaldıramayacak hastalar, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde yapılmaya başlanan kapalı yöntem ameliyatla 45 dakikada sağlığına kavuşabiliyor

SITKI YILDIZ - Türkiye'de yaşlı hastalara yönelik yeni uygulanmaya başlanan narkozsuz kapalı anjiyo yöntemiyle kalp kapakçığı değişimi, hastanın 45 dakikada sağlığına kavuşmasını sağlıyor.

Kalp kapakçığında daralmalarda yeni uygulanmaya başlanan anjiyo yöntemiyle yapılan narkozsuz kalp kapakçığı değişimi, yaşlı hastaların ümidi oldu.

Aralarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölümü'nün de bulunduğu birkaç merkezde yapılan yeni nesil ameliyatla yaşlı hastalar kısa sürede sağlıklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

AA muhabirine yeni yöntem ameliyatı ve aşamalarını anlatan YYÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Şahin, yöntemden aort kapak darlığı olan ve ameliyatı kaldıramayacak yaşlı hastaların faydalandığını söyledi.

En son Erciş'ten gelerek yeni yöntemle kalp kapakçığı değişen hastasının 45 dakikada, narkoz almadan operasyonu tamamladığını aktaran Şahin, operasyondan 15 dakika sonra da hastasının toparlandığını ifade etti.

Kapalı anjiyo yönteminin, hastanın kapağını değiştirme ve yeni kapağı takmak şeklinde uyguladıkları bir işlem olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Bu hastalarda genelde yürüyememe, nefes darlığı çekme ve çarpıntılar oluyor. Hatta ani ölüme kadar dahi risk taşıyor bu hastalar. Hastalar bize başvurduğunda Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Konseyi'nde değerlendiriyoruz. Yaşlı ve ameliyatı kaldıramayacağını düşündüklerimizde, anjiyo yöntemiyle kapak değiştirmeyi planlıyoruz. Böylece hastalar anestezi almadan, göğüs açılmadan yapılan kapalı yöntemle çok daha hızlı toparlayabiliyor, enfeksiyon ve anestezinin getirdirdiği birçok riskten uzak kalıyor. Bu dünyada ve Türkiye'de yeni bir yöntem. Türkiye'de birkaç merkezde uygulanıyor. Van'da çok şükür ilk defa yaptık. Bu dördüncü operasyonumuz oldu. Hastalarımız gayet iyi. Bu yöntemi Van'da yapabilme imkanı bulduğumuz için çok memnunuz."

Bölgede genelde bu yöntemin uygulanacağı hasta sayısının fazla olamadığını anlatan Şahin, genelde hastalara yüksek riskli açık kalp ameliyatının önerildiğini vurguladı.

Yüksek risk içeren açık kalp ameliyatı yerine geliştirilen yeni sistemin büyük ilgi çekeceğini anlatan Şahin, şunları ifade etti:

"Açık kalp ameliyatları yüksek riskli olunca, operasyonu yapacak ekip, hasta ve yakınları bu yüksek riski almak istemiyor. Bu hastalar ise genelde bu şekilde sıkıntılarıyla baş başa bırakılıyor. Bu tip hastaların sayısı çok fazla değil ama belli bir oranda bölgemizde var. Muhtemelen bu ameliyatların yapıldığı öğrenildikçe vaka sayımız artacak ve gelen sevklerden de bunu görebiliyoruz."

Annesinin yaşadığı rahatsızlıktan sonra devlet hastanesinden sevkle YYÜ'ye geldiklerini anlatan Allahverdi Kaya ise annesinin nefes darlığı, uyku bozuklukları, yürüyememe gibi problemler yaşadığını belirtti.

Kaya, "Musa hocam annemin kalp kapakçığında kireçleme olduğunu ve kapalı yöntemle ameliyat gerektiğini söyledi. Yöntemin yaşlı hastalarda yapıldığını ve Van'da ilk defa yapılacağını söyledi. Hocaya güvendik ve ameliyat başarılı geçti. Şimdi annem rahat uyuyabiliyor, yürüyebiliyor ve yemek yiyebiliyor. Van'da bu imkanın olması bizim için büyük bir avantaj oldu. Daha önce böyle bir ameliyatın olduğunu bile bilmiyordum. Burada öğrendim. Hastam çok çabuk toparladı, kendine geldi. Biz çok memnun kaldık" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3371 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim