• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kaplıcalara gidin hesabı SGK ödesin

Kaplıcalara gidin hesabı SGK ödesin
Genel Sağlık Sigortası’nın SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için en önemli faydası, üniversite ile özel hastanelere de başvurma olanağı getirmesi.

Genel Sağlık Sigortası’nın SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için en önemli faydası, üniversite ile özel hastanelere de başvurma olanağı getirmesi.

Genel Sağlık Sigortası’nın SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için en önemli faydası, üniversite ile özel hastanelere de başvurma olanağı getirmesi. Ayrıca, artık emekliler anlaşmalı kaplıcalara fizik tedavi için sadece sağlık karnesiyle gidebilecek...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin ORHAN'ın kaleminden EMEKLİLERİN YENİ HAKLARI- 5

Genel Sağlık Sigortası (GSS), ülkemizde yıllardır tartışılan fakat bir türlü uygulamaya sokulamayan bir projeydi. Bu büyük proje nihayet son sosyal güvenlik reformu kapsamına alındı ve 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla tamamıyla hayatımıza girmiş oldu.

Böylece hem ülke nüfusumuzun tamamı (hatta ülkemizde yaşayan yabancılar ve sığınmacılar dahil) hem sağlık hizmetlerinin geneli, güvence altına alınmış oldu. Peki, GSS'nin uygulamaya girmesiyle özellikle emekliler açısından neler değişti ve neler değişecek?

Memur emeklisi için sorun yoktu

GSS'nin özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en önemli faydası, üniversite hastaneleri ile özel hastanelere de başvurabiliyor olmaları. Daha önce devlet hastaneleri ile SSK hastanelerine başvurabilen bu kesim, ancak zorunlu hallerde üniversite hastanelerine sevkle gidebiliyorlardı.

Özel hastanelerin ise neredeyse önünden bile geçemiyorlardı. GSS ile birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden beri, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile bunların hak sahipleri, hiçbir sevke ve ek işleme gerek kalmaksızın, istedikleri hastanede tedavi olabiliyor. Memur emeklileri ise zaten öteden beri, bütün anlaşmalı sağlık kurumlarına gidebiliyor.

SGK hangi sağlık hizmetini ödemiyor?

GSS ile birlikte sadece sağlık hizmeti alınacak kurum yelpazesi değil, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen sağlık hizmetleri de genişledi. Dolayısıyla burada hangi sağlık hizmetlerinin SGK tarafından ödendiğini saymaktansa, hangilerinin ödenmediğini saymak daha kolay olacaktır. SGK'nın ödemediği sağlık hizmetleri;

Estetik amaçlı operasyonlar ve yine estetik amaçlı diş tedavileri,

Sağlık Bakanlığı'ndan izinli olmayan veya yine bakanlıkça sağlık hizmeti olarak kabul edilmeyen hizmetler, SGK tarafından ödenmiyor. Bunların dışında alınan bütün sağlık hizmetleri, SGK ile yapılan anlaşmadaki tarife üzerinden ödeniyor.

Fizik tedavisi için karne yeter

GSS ile birlikte emeklilerin sevindiği bir diğer husus da kaplıcaların bütün emeklilere açılması. GSS öncesinde kaplıcalara, binbir zahmetle tam teşekküllü hastanelerden alınacak sevklerle gidilebiliyordu. Oysa 1 Ekim 2008 tarihinden beri, Sağlık Bakanlığı'nca ruhsat verilmiş ve SGK ile anlaşması olan bütün kaplıcalara fizik tedavi amacıyla hiçbir sevke ve formaliteye tabi olmadan doğrudan gidilebiliyor. Tek yapılması gereken, sağlık karnenizi yanınızda götürmeniz.

Diş tedavileri de kapsama alınıyor

SGK'nın hâlihazırda çalışmalarını yürüttüğü bir diğer sağlık hizmeti de diş muayene ve tedavileri. Yakın zamanda çalışmaların bitirilmesiyle birlikte bütün emekliler, özel diş hekimleri ve kliniklerden de sağlık yardımları alabilecekler. İleri yaşlarda en fazla şikayet edilen konuların başında ağız ve diş sağlığının geldiğini dikkate alırsak, böyle bir hizmetin önünün açılması, emekliler için önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Bugün

Bu haber toplam 1670 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim