• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kar körlüğüne karşı önlemlerinizi alın!

Kar körlüğüne karşı önlemlerinizi alın!
Uzmanlar, güneş gözlüğü takmadan karlı havalarda dışarıya çıkmanın ve koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmanın 'kar körlüğüne' davetiye çıkardığını söylüyor.

Kış mevsiminde karın yağması dört gözle beklenirken, karın gözler için tehlike oluşturabileceğini kaydeden uzmanlar, karlı havalarda güneş gözlüğü takmadan dışarıya çıkmanın ve koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmanın 'kar körlüğüne' davetiye çıkardığını belirtiyor.

Dünyagöz Ankara Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Merih Önol, kar körlüğünün güneşten gelen ultraviyole ışınlarının kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak cilt yanığı gibi gözün kornea tabakasında epitel dökülmesi, çatlamalar sonucu oluştuğunu ifade etti. Prof. Dr. Önol, "Gözde belirtiler güneşle temastan 6 ile 12 saat sonra başlıyor. İlk belirtisi gözde kum tanesi varmış gibi batmalar oluyor. Rahatsızlık, ağrı, ışığa karşı aşırı derecede hassaslaşma oluyor ve gözlerden sürekli yaş geliyor.

Kapaklar istemsiz kasılıyor ve görme azalması yaşanıyor. Göz açılmadığı için buna 'kar körlüğü' denmiştir" dedi.

Kar körlüğünün etkisini birkaç gün içerisinde yitirdiğini belirten Prof. Dr. Önol, hastalığın tedavi edilmediği takdirde gözde meydana getirdiği ağrılarının rahatsız edici boyutlara ulaşacağını belirtti. Prof. Dr. Önol, "Öncelikle gözün mümkünse soğuk suyla yıkanması ve yoğun gözyaşı tedavisi gerekiyor. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalıdır" diye konuştu.

ÇIPLAK GÖZLE KARA BAKMAYIN

Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin yüzde yüz ultraviyole koruyuculuğu özellikli güneş gözlükleri kullanmak olduğunu belirten Prof. Dr. Önol, kar körlüğüne karşı şu uyarılarda bulundu:

"Işık yansımasına çıplak gözle bakılmamalı. Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca etrafta bulunan koyu renklere bakılmalı."

Ayrıca göz kuruluğu olduğu bilinen kişilerin soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gereklidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim