• BIST 9079.97
  • Altın 2320.281
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9543
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Karatay TBMM'de konferans verdi

Karatay TBMM'de konferans verdi
Türkiye’de bir ‘sağlıklı halk hareketi’ başlatan ve ezber bozan profesör olarak ünlenen Canan Karatay, TBMM’de milletvekillerine sağlıklı beslenmeyi anlattı.

Prof. Canan Efendigil Karatay, satış rekorları kıran dört kitabıyla Türkiye’de bir ‘sağlıklı halk hareketi’ başlattı. Bu kitapları okuyanlar hem iyileşti, hem kolayca zayıfladı, hem de kalıcı kilo verdiren geleneksel Türk mutfağıyla tanıştı.

ACİLEN OKULLARDA YASAKLANSIN

Karatay Diyeti, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Mutfağı ve Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var isimli kitapların yazarı olan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Efendigil Karatay, TBMM’de Türk Parlamenterler Birliği tarafından organize edilen “Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?” konulu konferansta konuştu.

Karatay,“Hastalıkların hepsinin değişik belirtilerle çıkmasının tek bir sebebi var o da yüksek miktarda şeker tüketilmesidir. Benim buradan sizlere tavsiyem acilen okullarda şekerli içecekler yasaklansın” diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanıve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ediyor. Aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite, birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor” şeklinde konuştu.

İSRAF ETMEYELİM, KİRLETMEYELİM

İsraf konusunda çağrıda bulunan Pakdil,“Dengeli beslenmenin yanı sıra insanlarımız büyük bir israf batağı içerisinde bulunuyor. Benim buradan sizlerden isteğim, israfın her türlüsüne karşı büyük hassasiyet gösterelim ve çocuklarımızı bu konuda eğitelim. Temiz su kaynaklarının tükendiği, temiz toprakların azaldığı, temiz havanın neredeyse kalmadığı bir dünyada bu nimetlerin kıymetini bilelim. İsraf etmeyelim, kirletmeyelim" dedi.

GÜNDE 15-20 ZEYTİN TÜKETİLEBİLİR

Bugüne kadar söylendiğinin tam tersi olarak kişilerin kahvaltıda günlük 15-20 zeytin tüketebileceğini, bir avuç fındık-fıstık tüketebileceğini söyleyen Prof. Dr.Canan Efendigil Karatay, doyana kadar sağlıklı yağlardan tüketilmesi gerektiğini ancak pişirirken bu besinlerin doğallığını bozmamaya dikkat etmek gerektiğini söyledi.

GÜNDE EN AZ 20 DAKİKA YÜRÜYÜN

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay,Türkiye’de ortalama 20 milyon fazla kilolu, 20 milyon obez, 10 milyon diyabethastası olduğunu, bunların tüm sebebinin yanlış beslenme ve yanlış yaşam biçimi olduğunu söyledi. Ekmek gibi kan şekerini yükselten yiyeceklerin şişmanlığı artırdığını belirten Karatay, “Şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon gibi pek çok hastalık insülin yüksekliğine bağlı gelişiyor. Bu durum rafine un, rafine şeker ve rafine tuz tüketiminin bırakılmasıyla önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, (Türkiye ekmek sorununuhallederse, sağlık sorununun yüzde 30’unu da halledebilir) demektedir” dedi.

DOYANA KADAR YENİLECEK

Günde en az 20 dakika yürüyüş yapmayı tavsiye eden Karatay, “5 vakit namaz kılıyorsanız, camiye kadar yürüyün. Aç kalarak ve hareket etmeden kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden doyana kadar yenilecek. Sağlıklı yağ, sağlıklı protein ve sağlıklı karbonhidrat dengeli olarak tüketilecek. Yemek yerken kalori miktarına göre değil, kalitesine göre tüketmek önemli. Çünkü asıl önemli olan kalori miktarı değil, yediğiniz gıdanın ‘glisemik indeks’ yani karbonhidrat miktarıdır” diye konuştu.

DOĞAL BESLENİN

Beslenmede kilo-yağ ilişkisine de değinen Karatay, yıllarca yağdan sakınılması gerektiğine dikkat çekildiğini, ancakşekerin zararından bahsedilmediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Vücudumuzşeker yedikçe, yağ depolar. Kilo almak demek yağlanmak, kilo vermek yağlarıngitmesi demektir. Şeker insülini de yükselttiği için vücuda zararlıdır.”

PAKETLİ ÜRÜN TERCİH ETMEYİN


Trans yağların değil doğal sağlıklı yağların tüketilmesini, pakete giren ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini öneren Karatay, sağlıklı yağların köytereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı olduğunu, sağlıklı karbonhidratların daomega-3 açısından zengin fındık, fıstık, badem ve ceviz kuruyemişler ve ayrıcarafine işlem görmemiş buğday ve bulgur gibi tahıllar olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3174 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim