• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Karekodlu ilaç hem devlete hem vatandaşa satılıyor

Karekodlu ilaç hem devlete hem vatandaşa satılıyor
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilaçta kayıtdışılığı önlemek için başlattığı karekod sistemi büyük açıklar veriyor.

İlaç ve eczacılık çevrelerinin verdiği bilgiye göre, sistem elden satılan ilacın hem devlete hem vatandaşa fatura edildiğine dikkat çekiyor.

Buna göre doktor reçetesi olmadan vatandaşa satılan ilacın kimlik numarasının bulunduğu karekod kopyalanıp başka bir kişi adına tekrar yazdırılarak devlete fatura ediliyor. Bu ilaçtan art niyetli eczane çalışanlarının ceplerini dolduracağı uyarısı yapılıyor.

İlaç Takip Sistemi (İTS), 16 Mayıs Pazar günü itibariyle başladı. Sisteme göre her ilacın bir kimlik numarası bulunuyor. Eczanelerdeki barkod okuyucularla okunan kimlik numaralarıyla sahte kupürlü ilacın sisteme girmesi önleniyor. Büyük kolaylık olarak sunulan sistem ilk mesai gününde sürekli kilitlenirken hastalar ilaçlarını gecikmeli aldı. Bu sabahtan itibaren ise sistem ağırda olsa çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise karekodlu ilaç satışında geriye dönüş olmayacağını, teknik sorunların ilerleyen günlerde çözülerek kayıtlı ilaç satışına geçileceğini belirtti.

Sistemin genel itibariyle ilaç piyasasını düzenleyeceğini belirten eczane çevreleri ise bazı açıkları da dile getiriyor. Bugün itibariyle bir ilaç aynı karekodla birden fazla hastaya yazılabiliyor. Sistem buna izin veriyor. Bu durumda art niyetli kişilerin aynı ilacı birden fazla hastaya fatura ederek Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan defalarca para alacağına dikkat çekiliyor. SGK yetkililerinin bu duruma geçici izin verdiği belirtilirken, sistemdeki yoğunluğun azalmasıyla bir ilacın birden fazla hastaya verilmesinin önleneceği kaydediliyor.

İLAÇLARIN YÜZDE 20'Sİ ELDEN SATILIYOR

İTS'nin ve karekodlu ilaç satışının en büyük açığı olarak ise elden satılan ilaçlar gösteriliyor. Türkiye'deki ilacın yüzde 20'sinin elden satıldığını vurgulayan ismini vermek istemeyen bir eczacı, elden satılan ilaçların hem vatandaşa hem SGK'ya fatura edildiği yönünde uyarıda bulunuyor. Aynı eczacı durumu şöyle özetliyor: "Herhangi bir antibiyotiği parasıyla satın alan vatandaşa ilaç veriliyor. Bu ilacın kutusundaki karekod kopyalanıp ya da bilgisayarda okutulup sisteme kaydediliyor. Ardından aynı ilaç bir doktora başka bir hasta ismine yazdırılarak devlete fatura ediliyor. Sistem bunu nasıl takip edecek ya da yakalayacak bilmiyoruz." Söz konusu sıkıntı çözülmeden sistemin hedeflediği ilaçta yolsuzluğu önleme iddiasının boş çıkacağı kaydediliyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim