• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Karın ağrısı kanser belirtisi olabilir, Sakın ihmal etmeyin

Karın ağrısı kanser belirtisi olabilir, Sakın ihmal etmeyin
KABURGALARIN alt kenarından başlayıp kasıklara kadar olan vücut bölümünün ağrılı durumlarına karın ağrısı deniyor. Bu ağrı türü,..

KABURGALARIN alt kenarından başlayıp kasıklara kadar olan vücut bölümünün ağrılı durumlarına karın ağrısı deniyor. Bu ağrı türü, karın boşluğundaki organların hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi karın boşluğu dışındaki organların hastalığı durumlarında da görülebiliyor. Karın ağrısına neden olan hastalıkların sayısının çok fazla olduğu belirtiliyor.

Basit bir üşütmeden gıda zehirlenmesine ve ameliyat gerektiren ciddi hastalıklara kadar çok sayıda karın ağrısı nedeni bulunuyor. Kalp krizi ya da akciğerlerin iltihaplı hastalıklarında da bu soruna rastlanabiliyor. Karın ağrısı yapan hastalıklar; Akut (ani başlangıçlı) ve kronik (uzun süren, tekrarlayan) karın ağrısına sebep olan hastalıklar olarak iki gruba ayrılıyor. Akut karın ağrısına sebep olan hastalığa apandisit ve böbrek taşı düşürme, kronik karın ağrısına neden olan hastalıklara ise safra kesesi taşları ve on iki parmak bağırsağı ülseri gibi örnekler verilebiliyor.

ŞİDDETLİ AĞRISI OLANDA BÖBREK TAŞI OLABİLİR
Her karın ağrısının altından ciddi bir hastalık çıkmasa da ağrı nedenlerini araştırırken pek çok değişkeni birlikte değerlendirmek gerekiyor. Kişinin yaşı, cinsiyeti, ağrının yeri, süresi, beraberindeki şikâyetler, var olan başka hastalıklar ve tetkik sonuçları büyük önemtaşıyor. Tek başına ağrı teşhis için yeterli olmuyor. Hafif ama sürekli bir ağrının altındanmide kanseri gibi ciddi bir hastalık çıkabileceği gibi şiddetli ve kıvrandırıcı bir ağrı küçük bir böbrek taşı yüzündenmeydana gelebiliyor. Ağrının nedeni bilinmeden kullanılan ağrı kesici ilaçlar bazen teşhiste kullanılan ipuçlarını ortadan kaldırdığı için teşhisi zorlaştırıyor. Bu nedenle karın ağrısının nedenini tamolarak belirlemeden ağrı kesici kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda en sık karşılaşılan olumsuz örnekler arasında apandisit bulunuyor. Apandisit ilk başladığında ağrı belirsiz olduğu için hasta ağrı kesici alıyor. Hastanın ağrısı kesilse bile apandisit iltihabı ilerlemeye devam ediyor. Bunun sonucunda bu hastalar doktorun karşısına çoğu kez gecikmiş olarak, bazen de patlamış apandisitle çıkıyorlar.

ERKEKLER VE KADINLARDA SIK GÖRÜLEN AĞRILAR
Erişkinlerde en sık görülen karın ağrısı nedenlerinin başında, kadınlarda jinekolojik kaynaklı ağrılar, erkeklerde isemide ve bağırsak hastalıklarına bağlı ağrılar geliyor. Kadınlarda ikinci sırada safra kesesi taşlarına bağlı ağrılarla karşılaşılırken çocuklarda en fazla bazı bakteri ve parazitlerin neden olduğumide - bağırsak hastalıkları kökenli karın ağrısı görülüyor. İhmal edilen ve uzun süren karın ağrılarında en tehlikeli durumun karın içi organlarının kanseri olduğu belirtiliyor. Akut ağrılı durumlarda ise en tehlikeli durumaort anevrizmasının yırtılması olarak görülüyor. Her iki durumda da sonucun ölümcül olabileceği belirtiliyor.

Bu karın ağrısından korkmayın
Ağrıya ateş, kusma, genel durum bozukluğu, gaz çıkaramama eşlik etmiyorsa
Gelip geçici gaz sıkışması şeklindeki ağrılar çok sık tekrarlanmıyorsa
Ağrı hafif ve kısa süreli olup yandaş şikâyet barındırmıyorsa korkulmasına gerek yoktur.

BU TÜR KARIN AĞRISINI DİKKATE ALIN
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikâyetler varsa, ani başlayıp giderek şiddetlenen geçmeyen ağrı durumunda
Ağrı hafif bile olsa çok uzun sürmesi halinde (günler, haftalar gibi) doktora danışılmalıdır.

CEYDA ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim