• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Karne sendromuna dikkat!

Karne sendromuna dikkat!
2010–2011 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nin bitimine az bir süre kaldı ve öğrencileri şimdiden karne korkusu sardı.Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu konuda bilgiler verdi.

Günümüzde birçok aile çocuklarına zayıf notlarından dolayı şiddet uyguluyor, onları cezalandırıyor. Karnesinde zayıf olan öğrencilerse bu durum karşısında karne sendromu yaşıyor.

Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne-babaların dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.

ZAYIF KARNENİN SORUMLULUĞU ÇOCUĞA YÜKLENMEMELİ
Karne sendromu, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Bu dönemde öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku ve endişe nedeniyle depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutumun, öğrencinin tüm eğitim hayatında önemli rol oynadığının altını çizen Dr. Yavuz, ‘’Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir çünkü çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paraleldir’’ şeklinde konuştu.

BAŞARISIZLIĞIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Kötü bir karnenin arkasında birçok neden olabileceğini belirten Dr. Yavuz, aile içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunların zayıf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebileceğini vurguladı. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalışır. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de azalmış olabilir. Aileler bu dönemde daha dikkatli davranmalıdır.

AİLELER NASIL DAVRANMALI?
* Başarısızlığının alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzmanla çeşitli metotlar geliştirerek öğrencinin başarı düzeyini artırmaya odaklanın.

* Çocuğunuzu dinleyin ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin.

* Karnesini başka çocukların notları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.

* Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Bu durum çocuğun derslerindeki başarıyı artırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.

* Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve onu bu yetenekler doğrultusunda yönlendirin.

* Çocuğunuzu eleştirirken yapıcı olmaya çalışın fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler geliştirin.

* Başarsızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin ve onu başarılı olacağına ikna edin.

* Başarılı karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken abartmayın. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın. Ayrıca hediyelerinizi okul başarısına katkı sağlayacak objelerden seçmeye özen gösterin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3070 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim