• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Katarakta femtosaniye lazer teknolojisi ile müdahale

Katarakta femtosaniye lazer teknolojisi ile müdahale
Katarak sorununa femtosaniye lazerle müdehale-Katarakt cerrahisinde, femtosaniye dalga boyunda lazerle tedavi ile gözdeki sağlam hücreler en yüksek düzeyde korunabiliyor-Femtosaniye lazerin mucidi Macar asıllı ABD'li fizik mühendisi Juhasz: -'Yöntem, kata

YEŞİM SERT KARAASLAN

Femtosaniye lazerle katarakt cerrahisinde, gözdeki sağlam hücreler yüksek düzeyde korunabiliyor. Femtosaniye lazeri bulan Macar asıllı ABD'li fizik mühendisi Tibor Juhasz, Türkiye'ye ziyaretinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, lazer teknolojisinin sağlığın pekçok alanında kullanılabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, bunlardan birisinin de özellikle katarakt ameliyatlarında başarı oranlarını artıran "femtosaniye lazer" olduğunu söyledi.

Femtosaniye lazer uygulamasının, hasta ve hekime birçok avantaj sağladığını ifade eden Juhasz, "Yöntem, katarakt ameliyatlarında komplikasyon riskini azaltırken ve uygulama başarısını da artırmaktadır" dedi. Juhasz, teknolojinin farklı göz cerrahisi uygulamalarında da aynı başarıyı gösterebilmesi için çalışamalar yapıldığını belirterek, Türkiye ziyareti kapsamında yöntemin uygulama esaslarına ilişkin son bilgileri Türk hekimleri ile paylaştığını kaydetti.Uygulamanın, Türkiye'de başarılı bir şekilde yapıldığının altını çizen Juhasz, yöntemle birlikte operasyon güvenilirliğinin ve hizmet kalitesinin yükseldiğini söyledi. Juhasz, bilgisayar kontrollü femtosaniye lazer teknolojisinin, robotik cerrahi olmadığını da belirterek, cerrahın teknolojiyi iyi kullanması kadar hekimin el becerisinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

"Görme kalitesi, üst seviyeye taşınabiliyor"

Femtosaniye lazer uygulamasını Türkiye'de gerçekleştiren bilim insanlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Bekir Sıtkı Aslan, katarak sorununun yaşa bağlı göz içi merceğinin saydamlığını kaybetmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Katarakt tedavisinde, klasik cerrahi yöntemlerle kıyaslandığında, lazer ile daha güvenli, keskin ve teknik kesilerin yapılabildiğini dile getiren Aslan, göz cerrahisinde bunların ameliyat başarısını artıran çok önemli etkenler olduğunun altını çizdi. Aslan, "Bunlar, gözün daha sonraki astigmat gibi bulgularının denetlenebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için çok önemli. Söz konusu teknoloji, bu imkanları sunmaktadır" dedi.

Aslan, femtosaniye lazer teknolojisinin, katarakt cerrahisinin en önemli aşamalarının, bilgisayar kontrolünde gerçekleştirilmesine imkan tanıdığını belirterek, şunları kaydetti: "Bu teknoloji ile iyileşme sürecini kısalmakta ve daha güvenli cerrahi yapılabilmektedir. Yöntem ile korneal kesisi, bıçak kullanılmadan lazer ışını ile yapılabilmektedir. Astigmatik düzeltme mümkün olabilmektedir, kataraktlı merceğin ön zarında oluşturulan açıklık istenilen ölçülerde yapılabilme ve kataraktlı mercek lazer enerjisi yardımıyla parçalara ayrılabilmektedir. Femtosaniye lazer, katarakt cerrahisinde kullanılan göz içi lenslerin yerleştiği yuvanın çok düzgün ve mikron seviyesinde güvenlikle hazırlanabilmesini sağlamaktadır. Bu da görme kalitesinin üst seviyeye taşınmasına olanak vermektedir."

Uygulama nasıl yapılıyor

Aslan'ın verdiği bilgiye göre, operasyon kararı alındıktan sonra kataraktlı hastanın gözüne ait ön muayene verileri flaş belleğe yükleniyor ve hastanın gözüne ait bilgiler içeren flaş bellek femtosaniye lazer cihazına takılıyor. Lazer, flaş bellekten aldığı hastanın göz bilgilerini hastanın gözüne uygun kesiler yapmak üzere kendini programlıyor. Lazer teknolojisi, aldığı bilgiler doğrultusunda korneanın göze giriş kesilerini yapıyor. Göz merceğinin ön kısımını açıyor ve tüm bunların ötesinde merceğin orta kısmını eritiyor, parçalara bölüyor. Parçalara ayrılmış merceğin de özel bir cihazla göz içinden çok kolay temizlenmesine olanak sağlıyor.Aslan, kesinin hesaplanan astigmat özelliklere göre tam olarak yapılabilmesinin çok önemli bir avantaj olduğunun altını çizerek, "Teknoloji, öncelikle mutlak bir güvenlik sağlıyor. Merceğin içinde oluşturulan yumuşama faktörü nedeniyle göze daha az ultrasonik enerji veriyoruz. Daha az ultrasonik enerji demek, gözün hayati öneme sahip hücrelerinin daha az kaybedilmesi demektir. Sağlam hücreler, klasik yöntemle gerçekleştirilen ameliyata göre daha büyük oranda korunabiliyor" diye konuştu. Aslan, genel anesteziye gerek olmadığını, operasyonun lokal anestezik bir damla ile gerçekleştirilebildiğini anlatarak, herhangi bir yan etki ile karşılaşılmadığını bildirdi.

"İki saat içinde görüş kalitem daha da netleşti"

Katarak nedeniyle femtosaniye lazer yöntemi ile birkaç saat önce ameliyat olan 64 yaşındaki inşaat mühendisi Deniz Coşkunsu da çevresindeki objeleri çift görme gibi sorunlar yaşadığını, okuma zorluğu çektiğini, bunun iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkilediğini ve katarakt ameliyatı olmaya karar verdiğini söyledi. Ameliyattan hemen sonra bile görüş kalitesinde ciddi bir fark olduğunu anlatan Coşkunsu, "Şu an hiç ameliyat olmamış gibiyim. Ne ağrı, ne sızı var. İki saat içinde görüş kalitem çok iyileşti" dedi. Coşkunsu, operasyon gerçekleştiğinde de uyanık olduğunu ve yaklaşık 25 dakika süren ameliyat boyunca hiç ağrı hissetmediğini dile getirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3770 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim