• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Katılım payından geri adım yok

Katılım payından geri adım yok
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Danıştay tarafından uygulaması iptal edilen katılım payı uygulamasından geri adım öngörmüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Danıştay tarafından uygulaması iptal edilen katılım payı uygulamasından geri adım öngörmüyor.

Danıştay'ın aldığı karar sonrası 4 Haziran'a kadar katılım payıyla ilgili olarak yapılması öngörülen düzenleme konusunda SGK'nın stratejisi netleşmeye başladı. Kurumun, TBMM'de bekleyen torba yasada da yer alan bir düzenlemeye dayanarak katılım payında şu anki sistemi sürdürmeyi planladığı belirtiliyor. Buna göre katılım payı uygulaması, hastane türüne göre farklılaşarak sürdürülecek ve şu anki rakamlar korunacak. Bu uygulamanın sistemin finansmanı için de gerekli olduğuna dikkat çekiliyor.

Katılım payı konusunda Danıştay'ın aldığı karar, yürütmeyi durdurma biçimindeydi. 1 Ekim'de uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği'yle, özel sağlık kuruluşlarına 10 TL, üniversite hastanelerine 6, devlet hastanelerine ise 3 TL muayene karşılığı katılım payı ödenmesi benimsenmişti. Ancak Danıştay, hem farklı rakam uygulanmasını hem de söz konusu uygulamanın tebliğle yaşama geçirilmesini hukuka aykırı buldu ve düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Danıştay'ın kararı gereği yeni düzenlemenin ise 4 Haziran'a kadar yaşama geçirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da konuyla ilgili stratejisi haziran ayına yaklaşılmasıyla birlikte netleşmeye başladı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu katılım payını kaldırmak veya tek bir rakamda sabitlemek gibi bir düşünceye sıcak bakmıyor. 

Sistemin finansmanı için gerekiyor

Yetkililerin verdiği bilgiye göre sağlık sisteminde finansmanın ana unsurlarından birini katılım payı oluşturuyor. Bu nedenle söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi planlanmıyor. Tek bir rakamda katılım payının sabitlenmesi düşüncesine de sıcak bakılmıyor. Bu nedenle katılım payında mevcut sistemin sürdürülmesi düşüncesi öne çıktı. Yetkililer de Danıştay'ın farklı rakamlar uygulanması nedeniyle sistemin yürütmesini durdurduğuna dikkat çekerken TBMM'de halen bulunan torba yasa tasarısıyla söz konusu durumun değiştirileceğine dikkat çekiyor. Halen TBMM'de görüşmeleri sürdürülen torba kanunla, sağlık kurumlarında farklı katılım ücretleri uygulanabilmesi konusunda yetki alınıyor. Tasarının yasalaşmasının ardından da eski sistemin ve oranların değiştirilmeden uygulanması hedefleniyor.

Referans

Bu haber toplam 1839 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim