• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Katılım payını geri alabilirsiniz

Katılım payını geri alabilirsiniz
Peki bu nasıl olacak ? Özel hastanelerin kestiği 'haraç'ı ödemek zorunda değilsiniz.  

Peki bu nasıl olacak ? Özel hastanelerin kestiği 'haraç'ı ödemek zorunda değilsiniz.  

Yeni sistemi SGK, kısa adı SUT olan Sağlık Uygulama Tebliği ile açıklayıp genel çerçevesini çizdikten sonra bir de “SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN SAĞLIK HİZMETİ SATIN ALMA SÖZLEŞMESİ” de tek tek her bir özel hastane ile yapıldı. SGK deve mi kuş mu? İşte burada sanırım SGK’nın GSS bölümünde yeteri kadar hukukçu olmamasından kaynaklanan bir karmaşa oldu. Zira, SGK kamu (devlet) kurumu ise düzenleyici denetleyici kurum olarak kamu gücü ile SUT’u ilan eder ve isteyen gelsin SUT şartlarıyla sağlık hizmeti vermek isteyen bize bildirip işe başlasın diyebilirdi veya özel hukuk tüzel kişisi ise hiç SUT yayınlamaz tek tek her özel hastane ile tek tek sözleşme imzalardı. Fakat, SGK her ikisini birden tercih etti ve kendisini kamu hukuku tüzel kişisi yerine koyup SUT yayınladı sonra da özel hukuk tüzel kişisi olarak sözleşmeler hazırladı. Mesela özel hastanelerde alınan 10 liralıkmuayene parasının SUT tarafını Danıştay iptal etti. Ama uygulama bu kez birebir sözleşmeler gereğince devam ettirilmektedir. İşte sizden belgesiz-faturasız alınan 10 lira bu muayene parasıdır aslında SUT’a göre hukuki değildir ama sözleşmelere göre hukukidir. Sağlık hizmeti fiyat farkları en fazla yüzde 30’dur. 5510 sayılı kanun gereğince devlete ait sağlık kuruluşları dışındaki vakıf üniversitelerine ait sağlık kuruluşları ile sözleşmeli özel hastane ve sağlık hizmeti sunucuları, bulundukları sınıf için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin yüzde 100’üne kadar genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret talep edebilir. Bu yüzde oranının ne kadar olacağını da Bakanlar Kurulu belli edecektir ki kurul bu oranı yüzde 30 olarak belirlemiştir.

ONAY ALMALILAR

Yani, özel hastaneler sizlerden SGK’nın belirlediği ve ödediği fiyatların ancak yüzde 30’u kadar fark isteyebilirler. Mesela, bir ameliyat için SGK 1200 lira veriyorsa, özel hastane de sizden bu rakamın yüzde 30’u kadar yani 360 lira fark isteyebilir bu rakamdan daha fazla fark isteyemez. Mesela muayene için sizden alınan 8 lira da bu yüzde 30’luk muayene bedelinin fiyat farkıdır.

Yüzde 30 oranı için sizlerin onayını almak zorundalar. SGK ile Özel Hastaneler arasındaki sözleşmenin 3.1.3 numaralı “Muayene, tetkik ve tedavilerde ilave ücret talebi” maddesine göre; Sağlık hizmeti sunucusu, SUT’un (24.3.3) numaralı maddesinde ilave ücret alınamayacağı belirtilen sağlık hizmetleri dışında sunduğu muayene, tetkik ve tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde, hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alarak; Kurumca ödenecek ücret dışında Kurumca belirlenen ilave olarak alınabilecek oranı geçmemek kaydıyla ilave ücret talebinde bulunabilir. İşlemlerden önce yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunulması veya Kurumca belirlenen orandan fazla ilave ücret alındığının tespiti halinde cezai işlem uygulanır.

Hastaneler tabela asmıyorlar

Yine sözleşmenin 3.1.3.3. maddesine göre özel hastaneler, ilave ücret isteyemeyecekleri durumlar ile ilave ücret alınabilecek durumları vatandaşların hastaneye girdiklerinde hemen görebilecekleri bir yere her biri 50x50 cm’den küçük olmamak kaydıyla ayrı ayrı çerçeve/tabela şeklinde asmak zorundadırlar. Aksi halde kendilerine 10 bin lira ceza uygulanacaktır. Ancak, bugüne kadar girdiğim özel hastanelerde bu tür tabela aradım, bulamadım. Kuruma sordum bu nedenle ceza verdiğiniz var mı diye buna da olumlu cevap alamadım. Sizden alınan 20 lira katkı payını SGK’dan geri alabilirsiniz. En son sizden fatura karşılığı alınan katılım payı ise yasadışıdır. Bu faturayı Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne götürdüğünüzde 20 lirayı size verecekler. Bir de bu hastaneye bu ilk olayı ise 50 bin lira ceza kesecekler.

haber10.com

Bu haber toplam 3356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim