• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Katkı payını almayan hastane kişi başı 10 bin TL ceza ödeyecek

Katkı payını almayan hastane kişi başı 10 bin TL ceza ödeyecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), muayene katılım paylarını tahsil etmelerini sağlamak için özel hastanelere çok ağır para cezaları vermeye hazırlanıyor. 10 liralık katılım payını almayan hastanelere kişi başına 10 bin lira ceza kesilecek. 5 hastadan muayene

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), muayene katılım paylarını tahsil etmelerini sağlamak için özel hastanelere çok ağır para cezaları vermeye hazırlanıyor. 10 liralık katılım payını almayan hastanelere kişi başına 10 bin lira ceza kesilecek. 5 hastadan muayene katılım payını almayan hastane günlük 50 bin TL ceza ödeyecek.

Katılım payı alınmayan hasta sayısı artsa da bu rakam değişmeyecek.

SGK, 1 Ekim'den itibaren devlet hastanesine giden hastalardan 3, üniversite hastanelerine gidenlerden 6, özel hastanelere gidenlerden ise 10 lira katılım payı alıyor. Bu yolla vatandaşların devlet hastanelerini tercih etmesi hedefleniyor. Özel hastanelerin kapısının bütün hastalara açılmasıyla birlikte özellere ve üniversite hastanelerine aşırı talep oluştu. Bu durum, SGK'nın bu hastanelere ödediği faturanın beklenenin üzerinde kabarmasına yol açtı. Geçen yıl özel sağlık kuruluşlarına 2,1 milyar TL ödeme yapıldı. SGK, kabarık faturanın önüne geçebilmek için 1 Ekim'den itibaren birinci basamak sağlık ocaklarını ücretsiz yapıp diğer muayenelerden katılım payı almaya başladı.

Özel hastaneler ise katılım payının hasta sayılarını azalttığını ileri sürüyor. Uygulama, özel hastanelerin itirazına rağmen muayene katılım payının 1 Şubat'a kadar eczaneler üzerinden alınıyor olması nedeniyle sorunsuz sürüyordu. Eczacıların itirazı nedeniyle bu tarihten itibaren 10 liralık katılım payı özel hastaneler üzerinden tahsil edilmeye başlandı. Bu durum, özel hastanelere, uygulamayı delme imkanı verdi. Hasta çekmek isteyen özel sağlık kuruluşları, katkı payını kendileri ödeyip hastadan almamaya başladı. Bu durum, devletin katılım payı ile varmayı amaçladığı hedefi boşa çıkardı. Bu durumun önüne geçmek isteyen SGK ise çok ağır para cezalarını uygulamaya koyma kararı aldı. Hastalardan katılım paylarını almadığı tespit edilen özel hastaneye kişi başına 10 bin, günlük ise 50 bin TL ceza kesilecek. Bu, payı sürekli almayan hastaneleri aylık 1,5 milyon TL ceza ile karşı karşıya bırakabilecek.

Zaman'a bilgi veren üst düzey bir SGK yetkilisi, kurum olarak katılım payı uygulamasından vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını ifade ediyor. Özel kuruluşların muayene katılım payı uygulamasını deldiğini ifade eden yetkili, bu amaçla ceza uygulamasına geçileceğini belirtti.

Katılım payı, özel hastanelerin hasta sayısını azalttı

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (OHSAD) verilerine göre 10 liralık katılım payı, hasta sayılarını yüzde 40 azalttı. Özel hastaneler, uygulama sebebiyle zorda olduklarını ve işçi çıkarmaya başladıklarını iddia ediyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarından alınmaya başlanan muayene katılım payları sayesinde devletin kasasına yılda en az 1 milyar TL girecek.

Bu haber toplam 2361 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim