• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Kayısı çekirdeği zehirli mi?

Kayısı çekirdeği zehirli mi?
Van'da, bir çocuğun kayısı çekirdeğini yemesinden sonra zehirlenmesiyle gündeme gelen kayısı çekirdeği tartışılıyor.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, "Malatya kayısısı çekirdeğinin siyanür içerip içermediği konusunda bir araştırma yok" dedi.

Van'da, bir çocuğun kayısı çekirdeğini yemesinden sonra zehirlenmesiyle gündeme gelen kayısı çekirdeği zehirler mi? sorusuna cevap bulunması istendi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı açıklamada, "Malatya'da bir anket uygulasak 'kayısı çekirdeği zehirli midir?' diye sorsak. 'Hiç kayısı çekirdeği zehirli olur mu?' diye bir cevapla karşılaşacağımızı zannediyorum. Halbuki klasik bilgi olarak kitaplarda şöyle bilgiye ulaşabilirsiniz: Acıbadem, kayısı, şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde siyanür zehri olabilir. Ülkemizde kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yetişen kayısıların çekirdekleri zehirli mi?

Bu konuda yapılan bir araştırma var mı? Bildiğimiz kadarıyla Malatya kayısısı çekirdeğinin siyanür içerip içermediği konusunda bir araştırma yok" dedi.

"Kayısı çekirdeği zehirlenmesi Malatya'da görülüyor mu?" diye soran Yakıncı, şunları söyledi: "Kayısı çekirdeği zehirlenmesi Malatya'da görülmekte fakat bu konuda kesin rakamlar yok. Diğer bir deyişle yılda kaç kişi kayısı çekirdeği zehirlenmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor bilinmiyor."

Prof.Dr. Yakıncı, "Kayısı çekirdeği zehirlenmesinin panzehiri ya da antidotu var mı?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Zehir Danışma Merkezi'nin 114 nolu telefonunu aradığınızda, kayısı çekirdeği zehrinin yani siyanür panzehirinin var olduğunu öğrenebilirsiniz. 'Antisiyanür kiti' adlı bir ilaç mevcut. Antisiyanür kiti Malatya'da mevcut mu? Bu panzehir, Sağlık Müdürlüğü dahil Malatya'daki hiçbir sağlık kuruluşunda yok. Halbuki siyanür zehirlenmesi vakalarına birkaç saat içinde müdahale etmek gerekir. Bu konuyu dile getirmekle elbette kayısının onlarca faydasını gözardı ediyor değilim fakat yukarıdaki sorulara da cevap bulmamız gerekmez mi?"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9601 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim