• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Kayseri’de bir hastaya tularemi teşhisi konuldu

Kayseri’de bir hastaya tularemi teşhisi konuldu
Kayseri’de bir kişi, hastaneye bir aydır geçmeyen boynunun sağ tarafındaki şişlik şikayetiyle geldi.

Kayseri’de bir kişi, hastaneye bir aydır geçmeyen boynunun sağ tarafındaki şişlik şikayetiyle geldi. Doktorlar hastanın şikayetlerini dinledikten sonra halk arasında tavşan ateşi olarak adlandırılan tularemi hastalığı teşhisi koydu. Hastadan alınan kan örnekleri teşhis için Almanya’ya gönderildi. Burada yapılan tetkiklerde hastalığın teşhisi doğrulandı.

Uzmanlar, erken teşhis edilmediği takdirde hastalığın salgın olabildiğini açıkladı. Kulak burun boğaz hastalıklarına benzerliği ile dikkat çeken ve halk arasında ‘Tavşan Ateşi’ olarak bilinen ‘Tularemi Hastalığı’ erken teşhis edilmediğinde salgın tehlikesi oluşturuyor. Kayseri’nin Sarıoğlan İlçesi Muratbeyli Köyü’nde yaşayan Z.B.(33), boynunun sağ tarafında 1 aydır geçmeyen şişlikten şikayetçiydi. Değişik ilaç tedavilerinin ardından şikayetlerinde azalma olmayan hasta, Acıbadem Kayseri Hastanesi’ne başvurdu. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Muammer Karagöz tarafından yapılan tetkikler sonucunda Büyükköse’ye halk arasında ‘tavşan ateşi’ veya ‘avcı hastalığı’ olarak da bilinen ‘tularemi hastalığı’ teşhisi konuldu.

Tularemi hastalığının kene ısırması ya da enfekte hayvan dokularına temasla, kirli su veya yiyeceklerle bulaştığını belirten Dr. Karagöz “Yüksek ateş ve boğaz ağrısı ilk bulgulardır. Dudak çevresinde küçük yaralar ve bademcik tek taraflı ülsere görünüm olabilir. Hastalık boyunda büyük bir lenf bezi büyümesi ile kendini belli eder.” şeklinde ifade etti. Hastalığın bilinen klasik antibiyotik (penisilin, sefalosporinler) tedavilerine cevap vermediğini ifade eden Dr. Karagöz, tulareminin diğer lenf bezi büyümesine neden olan hastalıklarla karıştırıldığına dikkat çekti. Hastaların yüzde 90’ının kulak-burun- boğaz şikayetleriyle geldiğini vurgulayan Dr. Karagöz, “Çok nadir görülebilen bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle tanısı zor konuluyor.

Bu hastalarda geç konulan tanılarda komplikasyonlar nedeniyle ölümler olabiliyor.” dedi. Dr. Muammer Karagöz, hastaya teşhis konulma sürecini ise şöyle anlattı: “Bir aydır sürdürülen tedaviye rağmen şikayetlerinin geçmemesi tularemi ihtimalini düşündürdü. Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sümerkan’ın yönetiminde hastanın kan örnekleri Almanya’ya gönderildi. Gelen sonuç, bizim koyduğumuz tanıyı doğrulayan nitelikteydi ve hastalık tularemi olarak belirtilmişti.” Bu tür şikayetleri olan hastalarda mutlaka tularemi hastalığı olabileceğinin de akla getirilmesi gerektiğini belirten Dr. Karagöz, “Bulaşma yolları açısından araştırılma yapılmalıdır. Bölgemizde nadir görülmekle birlikte bazen salgın çıkması mümkün.” diye konuştu.

Stargündem

Bu haber toplam 3561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim