• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

"Kekemelikte En Doğru Tedavi Yöntemi Konuşma Terapisi"

"Kekemelikte En Doğru Tedavi Yöntemi Konuşma Terapisi"
Malatya Devlet Hastanesi psikologu İzzet Güllü, seslerin, hecelerin veya sözcüklerin sık tekrarlanması ile konuşmanın ritmik akışını bozan duraksamalar olarak tanımlanan kekemeliğin tedavisi için en uygun yöntemin konuşma terapisi olduğunu belirtti.

Malatya Devlet Hastanesi psikologu İzzet Güllü, seslerin, hecelerin veya sözcüklerin sık tekrarlanması ile konuşmanın ritmik akışını bozan duraksamalar olarak tanımlanan kekemeliğin tedavisi için en uygun yöntemin konuşma terapisi olduğunu belirtti. Sağlıkta iyileşme haline belirli bir süreç sonucu ulaşıldığını vurgulayan Güllü, doğal zaman sürecini yok sayan '9. 99 TL'ye gömlek' satış kampanyası gibi '15 günde kesin çözüm' gibi reklamlı tedavilere itibar etmemesini istedi.

Psikolog İzzet Güllü, yaptığı açıklamada, günümüzde düzgün ve akıcı konuşmanın sosyal yaşamla uyumda, iş ararken kendini ifade etmede ve iletişim başarısında öncelikli unsur olduğunu, bu nedenle kekemelik ve pelteklik tedavisinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Kekemeliğin erkeklerde kadınlara oranla 3-4 katı fazla görüldüğünü, her 100 hastadan 86'sının erkek olduğunu ifade eden Güllü, ayrıca, kadınların tedaviye daha hızlı cevap verirken, erkeklerdeki tedavinin hem daha fazla zaman aldığını hem de daha güç olduğunu kaydetti. Güllü, kekemeliğin, özellikle heyecanlanma, baskı altına girme, sinirlenme, yeni kişilerle ya da toplum karşısında konuşurken tetiklendiğini, bu durumun kişiyi utangaç, içine kapanık ve toplumdan kopuk hale getirdiğini anlattı.

Kekemelik tedavisinde en uygun yöntemin konuşma terapisi olduğunu anlatan Güllü, "Kekemelikte çok etkili olduğu bilinen en doğru tedavi yaklaşımı okuma egzersizlerinin başı çektiği psikoterapi modelleridir. Ancak tedavi ülkemizde psikiyatri ve kulak burun boğaz kliniklerinde yapılır. Daha çok psikiyatri kliniğinde yoğunlaşan bu yardım talebinde hastalara kekemeliğin spesifik bir ilacı olmadığından antidepresan ilaçlarla yaklaşılır. İlaçlı tedavi çözüme katkı yapar ancak tam etkili bir yöntem değildir. " dedi.

Ticaret mantığıyla yapılan kampanyalı sağlık hizmeti veren merkezlere itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Güllü, "Ülkemizde akademik düzeyli fakülte eğitimi almış psikologlarca açılan danışmanlık merkezleri tek tek kapatılmakta ancak kimin ne amaçla ve hangi sıfatla açtığı bilinmeyen, bazı illerin en işlek caddelerine tabela asmış (ilimizde de vardır), kişilerden orta halli bir devlet memuru aylığına denk ücretlerin talep edildiği kekemelik merkezleri ne acıdır ki halen işletilebilmektedir. Gömlek, ceket satar gibi tedavi reklamı yapılamaz. Yoğun ve ani nitelikli korku duygusu ve anksiyete gibi gerek sorunu ortaya çıkarıcı ve sürdürücü nedenlerin gerekse bu sorunun depresif nitelikli tipik sonuçlarının (içe kapanma, öz güven düşüklüğü, dalgınlık, mutsuzluk, anksiyete vb.) psikolojik nitelik taşıması nedeniyle, ayrıca terapi prosedürleriyle düzelebilen bir sorun doğasında olması sebebiyle bu problemde baş vurulabilecek en doğru uzman özellikle hastanelerde psikiyatristlerle ekip işbirliği içersinde çalışan ve gerektiğinde bu uzmanların da desteğini alabilen psikologlardır. " şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3416 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim