• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Kemiklerdeki sağlık kasası

Kemiklerdeki sağlık kasası
Vücut için elzem minerallerin başında gelen kalsiyumun her gün yeterli miktarda alınması çok önemli. Kemik yapısı, kan basıncının düşürülmesi,..

Vücut için elzem minerallerin başında gelen kalsiyumun her gün yeterli miktarda alınması çok önemli. Kemik yapısı, kan basıncının düşürülmesi, yağ ve safrayı bağlayarak kolon sağlığını korumak gibi pek çok görevi olan kalsiyumun yetersiz alımı sonucunda milyonlara kişi osteoporoz sorunuyla uğraşıyor. Otuz yaştan önce sağlam kemikler oluşturulması ve yaşam boyu yeterli kalsiyum tüketilmesi osteoporozla mücadelenin ilk şartıdır. 18-20 yaşına kadar kemik oluşumunun tamamlandığı, 30-35 yaşına kadar kalsiyum depolandığı ve kemik kitlesinin en yüksek düzeye bu yaşlarda ulaştığı, yaşlılıkta ise kalsiyum emiliminin azaldığı göz önünde bulundurulduğunda, günde 800-1500 mg kalsiyuma gereksinim olduğu bilinir. Kalsiyum yeterli tüketilmezse ya da yeterli emilim gerçekleşmezse kalsiyum deposu olan kemiklerden kalsiyum çekilir. Kalsiyum depolarının yeniden doldurulamadığı durumlarda kemik kayıpları olur ve sonunda kemikler kırılgan ve gözenekli bir hal almaktadır. Kemik mineral kaybı 30-35 yaştan sonra başlamaktadır. Bu yaşlanmanın doğal bir sonucudur. Menopoz dönemindeki bir kadın için kemiklerdeki kalsiyum bankada duran para gibidir. Yeterli kalsiyum tüketimi ve egzersiz sağlık konusunda sahip olunabilecek en önemli şeydir. Yürüyüş, dans, tenis gibi aktiviteler kemik oluşumunu uyarır.

Kalsiyumun zengin kaynakları

Kalsiyumu tüketmenin en uygun yolu süt ve ürünlerinin yeterli tüketmektir. Süt ve ürünleri diyetle tüketilen kalsiyumun yüzde 75’ini sağlar. Kalsiyumun zengin kaynakları sırasıyla süt, yoğurt, peynir, süttozu, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu, brokoli) pekmez, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, susam) kuru baklagil ve kuru meyvelerdir.

Diyetle kalsiyum tüketimini kolaylaştırmak için

Yoğurdu cacık veya bol taze nane ile yenilebilir,

Kalsiyum eklenmiş veya laktozsuz süt içilebilir,

Ara öğünlerde süt, yoğurt ve meyve tüketilebilir,

Her öğünde sebze ve salata bulundurulabilir.

Selahattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2738 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim