• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Kemiklere pusu kuran sinsi tehlike!

Kemiklere pusu kuran sinsi tehlike!
Bazen çocuklukta bazen de 20'li yaşlarda görülen Ewing Sarkomu, kemiklerde büyüyen bir tümör... Kaburgalarda bile ortaya çıkan hastalığın tedavisinde ...

Bazen çocuklukta bazen de 20'li yaşlarda görülen Ewing Sarkomu, kemiklerde büyüyen bir tümör... Kaburgalarda bile ortaya çıkan hastalığın tedavisinde en etkili yöntemler ise kemoterapi ile radyoterapidir. Erken evrelerde iyileşme oranı yüzde 80'e ulaşır

Ewing Sarkomu; yüksek gratlı yani hızlı çoğalan, yuvarlak hücreli bir tümördür. Kökeni bilinmemekle birlikte çoğunlukla kemiklerde, nadiren de yumuşak dokuda gelişir. Nadir görülen bir tümör olmasına rağmen çocuklukta ortaya çıkan kemik tümörü 'osteosarkom'dan sonra en sık görülen kemik tümörüdür.

AĞRI VE ŞİŞLİKLE BAŞLIYOR
En çok 5 ile 25 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde görülür. 15 yaş civarında tepe noktasındadır. Hemen her kemikte görülmesine rağmen uzun kemiklerde daha fazla görülür. Kalça kemiğinde tutulum oranı yüzde 25'tir. Yüzde 10 oranında kaburgalarda bile görülme durumu vardır.
Tutulumun olduğu bölgede ağrı, şişlik mevcuttur. Bazı hastalarda ateş, beyaz kan hücrelerinde artma, anemi, ciltte sıcaklık, şişlik ve kitle ele gelebilir.
Hastalığın belirtileri kemik iltihabı ile karıştırılabilir. Hastaların yüzde 10'u, kemik kırığı nedeniyle doktora başvurur.

YÜZ FELCİNE DE NEDEN OLUR
Tümörün bulunduğu bölgeye göre, çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Tümörün çene tutulumunda yüz felci görülebilir.
Bazı vakalarda kemiğin üzerindeki zarda da reaksiyon görülebilir. Genç kemikleri seven hastalık; tümörün oluştuğu yere göre farklı görünümlerde olabilir.
Ewing Sarkomu'nda, kitlenin büyüklüğü ve yumuşak doku yayılımı; tümörün büyüme hızına ve hastanın şikayetleri başladıktan ne kadar sonra başvurduğuna bağlıdır. Semptomlar tümörün yerleşim yeriyle de ilgilidir.

AVOKADO FAYDALI
Ewing Sarkomu hastalarına faydalı meyveler arasında avokado önemli yer tutar. Turunçgillerin özellikle kabuklarıyla tüketilmesi tavsiye edilir. Ceviz, yer fıstığı, fındık ve badem ise E vitamini ihtiyacını karşılamak için verilmelidir.

KEMİK GÜÇLENDİREN GIDALAR FAYDA SAĞLAR
Ewing Sarkomu hastalarının beslenmesinde; bağışıklık sistemini ayakta tutabilecek ve kemikleri güçlendirici gıdalar ön planda tutulmalıdır. Yoğurt, keçi peyniri, yumurta, çökelek, ananas, havuç, çilek, böğürtlen, karadut ve mantar çeşitleri hastaya iyi gelir.

HAFTADA BİR KIRMIZI ET
Kan tablosunu yükseltmek için taze buğday çimeni suyu önerilir. Kansızlığa karşı yonca yaprağı suyu ve kan portakalı suyu verilebilir. Omega 3 ihtiyacını karşılamak için semizotu yedirilebilir.

Zeytinyağı ile kırmızı pul biberi karıştırarak hastaya verebilirsiniz. Zeytinyağından zengin yemekler, balık ve haftada bir kez kırmızı et özellikle tavsiye edilir.

RADYOTERAPİ İLE tekrarı ÖNLENİYOR
Ewing Sarkomu; erken evrede bile sistemik (bütün vücudu ilgilendiren) hale geldiği için tedavide mutlaka kemoterapi uygulanmalıdır.
Kemoterapi öncesi cerrahi müdahale yapıldıktan sonra, lokal tümör kontrole girdiyse kemoterapiye devam edilmesi mantıklıdır. Hastalığın ortalama yaşam süresi erken evrelerde 80'lerin üzerine çıkar.
Tedaviden etkin sonuç almak için gerekirse kemoterapi sonrası radyoterapi yapılmalıdır. Radyoterapi, lokal nüksü önlemede başarı sağlar.

GELİŞMELERİ MR GÖSTERİR
Bu hastalarda, laboratuvar tetkiki olarak laktat dehidrogeneza çok önemlidir. En önemli görüntüleme yöntemlerinden biri de MR'dır. MR; cerrahi uygulama öncesi yapılan kemoterapi (neoadjuvan tedavisi) değerlendirilmesinde bize çok büyük faydalar sağlar. Tümör boyutunun gidişatı açısından da MR tetkiki önemlidir.

Prof. Dr. Erkan TOPUZ

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6126 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim