• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kemoterapi ilaçları hakkında basın açıklaması

Kemoterapi ilaçları hakkında basın açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Kemoterapi ilaçları hakkında basın açıklaması yayımlandı.

BASIN AÇIKLAMASI
(Kemoterapi İlaçları)

07 Ocak 2016

KEMOTERAPİ İLAÇLARININ TEMİNİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER HASTANIN İLACA ÖNCELİKLE TEDAVİSİNİN DEVAM ETTİĞİ HASTANEDE ERİŞİMİNİ AMAÇLAMAKTADIR.

SİGORTALILARIMIZIN İLACA ERİŞEMEMESİ YA DA İLAÇLARIN ÜCRETLERİNİN SİGORTALILARIMIZ TARAFINDAN KARŞILANMASI DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

BU İLAÇLAR HASTANEDE BULUNMAMASI HALİNDE ECZANELERCE DE KARŞILANABİLMEKTEDİR.

Başkanlığımızca daha önce de yapılan açıklamalara rağmen, bazı basın yayın organlarında, kemoterapi ilaçlarının temininde Kurum uygulamaları nedeniyle zorluklar yaşandığı ve hastaların mağdur edildiği iddia edilmektedir.

Kurumumuzca yapılan düzenlemeler, hastalarımıza bir mağduriyet doğurmadığı gibi daha kolay bir erişim ve tedavi olanağı sağlamıştır.

Sigortalılarımızın, özellikle kanser hastalarımızın tedavi sürecinde moral düzeyinin büyük önem taşıdığı, sürecin olumsuz etkilenmemesi gerekliliği bilinerek, bu ve benzeri haberlerin daha büyük özenle ve hassasiyetle yapılması gerekmektedir.

Konuya ilişkin 01.12.2015 tarihinde Başkanlığımız web sayfasında duyurulan açıklama şöyledir;

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yatarak tedavilerde (yatan hasta ve günübirlik tedavi) kullanılacak kanser ilaçlarının Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temini zorunlu hale getirilmiştir.

Burada amaçlanan;

1- Kanser ilaçlarına ihtiyaç duyan hasta grubunun gerek teşhis ve gerekse medikal veya cerrahi tedavi süreçlerinde oldukça yıpranmış olmaları nedeniyle ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimin öncelikle tedavilerini sürdüren hastanede sağlanması ve muhtemel zaman kayıplarının önüne geçilmesi,

2- Hazırlanması ve uygulanması özel şartlara tabi ve aynı zamanda hasta ve çalışan güvenliği açısından risk teşkil eden ilaçların serbestçe dolaşımının engellenmesi,

3- Kemoterapi ünitesi olan sağlık tesislerinde kanser ilaçlarının hastaya kullanılan miktar kadarının fatura edilerek büyük hastane ambalajlarının tercih edilmesinin sağlanması ile küçük ambalajlarda yalnızca 1(bir) hastaya kullanımı halinde ortaya çıkan artık dozların imha edilmesinin engellenerek ülke ekonomisine kazandırılmasıdır.

Düzenlemelere konu kanser ilaçları yalnızca damar yolu ile uygulanan ilaçları kapsamakta olup ayakta tedavilerde ağızdan kullanımı mümkün olan ilaçları kapsamamaktadır. Bu düzenleme Kurum ile sağlık hizmeti sunucularının arasındaki faturalamaya ilişkin teknik bir düzenleme olup sigortalılarımızı gerek ilaç ücretleri ve gerekse de katılım payı vb. ilave ücretler açısından kapsayan bir düzenleme değildir. Hali hazırda kemoterapi uygulaması yapabilecek olan 1313 sağlık hizmeti sunucusunun 700’ü Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, 499’u özel hastane, 27’si vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi, 35’i Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı hastaneler, 52’si de kamu üniversitesi tıp fakültesi hastaneleridir. Kamu üniversitesi tıp fakültesi hastanelerinin bir kısmında genel finansal yönetim sorunları nedeni ile ihalelerin yapılamadığı ve ilaçların temin edilemediği sorunları tarafımıza iletilmiş olup 26.11.2015 tarihli duyurumuzla düzenleme yapılmıştır.

Bahse konu düzenleme Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları için 1 Temmuz 2015’de yürürlüğe girmiş olup diğer sağlık kurum ve kuruluşları için ise yürürlük tarihi 01 Aralık 2015 olarak düzenlenmiştir. Burada üniversite hastaneleri ile yapılan değerlendirmeler neticesinde ihale süreçlerini tamamlayabilmeleri ve gerekli tedbirleri alabilmeleri için 5 (beş) aylık bir süre öngörülmüştür. Yatarak tedavilerde Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyen ilaçlar için reçete düzenlenebilecek olup “Eczanemizde Yoktur, Yatan/Günübirlik Hasta” ibaresi

ve başhekimlik onayını müteakip Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından reçetelerin eskiden olduğu gibi karşılanması mümkün olacaktır.

Hastanelerce temin edilen ve gerekse eczanelerce karşılanan reçetelerin hiçbirinde genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ilaca erişememesi ya da ilaçların ücretlerinin sigortalılarımız tarafından karşılanması durumu söz konusu değildir. Yapılan düzenleme hastanın ilacına öncelikle tedavisinin devam ettiği hastanede erişimini amaçlamakta olup gerekli ilaçların hastanede bulunmaması halinde eczanelerce de karşılanabilmesine yöneliktir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı

 

TEB: Kanser ilaçları hastanelerden temin edilemiyor!

Türk Eczacıları Birliği: "Kanser ilaçları hastanelerden temin edilemiyor, hastalar ilaçlarını alamıyor!"

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim