• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kendi hastanesinde 15 dakika ölü kaldı

Kendi hastanesinde 15 dakika ölü kaldı
Ordu'da 2 yıl önce bıçaklanan başhekim Atilla Öztürk: Yılda 150 ameliyat yaparken artık 400 ameliyat yapıyorum, hayata bakışım değişti

Ordu'da kalbinden bıçaklanan eski başhekim Atilla Öztürk, kendi kurduğu kalp ve damar servisinde hayata döndürüldü. Öztürk, "Artık eskisinden daha çok ameliyata giriyorum" diyor. Ordu Devlet Hastanesi başhekimliği görevini kısa bir süre önce bırakan Op. Dr. Atilla Öztürk, 18 Şubat 2011'de otoparka giderken, kendi döneminde işten çıkarılan temizlik işçisi Muammer İnanlı (32) tarafından 5 yerinden bıçaklandı. Öztürk, kendi açtığı Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'nde, Op. Dr. Melih Ürkmez ve Op. Dr. Kaptanıderya Tayfur ile 5 kişilik ekip tarafından hemen ameliyata alındı. Masaya yatırıldığında kalbi atmıyordu, solunum ve nabız da yoktu. Doktorlar, narkoz bile vermeden göğsünü açıp, bıçak darbesiyle neredeyse ikiye bölünen kalbi dikti. Bu sırada Op. Dr. Melih Ürkmez 20 dakika kadar kalbe elle masaj yaptı. Ekip, 3 saatlik mücadelede, 15 dakikalık "ölüm hali" sırasında oksijensiz kalan beyni dondurdu. Hayata tutunmayı başaran eski başhekim Öztürk, 6 haftalık tedavi sonrası taburcu edildi. 4 ay sonra da görevine döndü.

O 20 GÜNÜ HİÇ HATIRLAMIYOR
Saldırı anını ve sonrasındaki 20 gününü hiç hatırlamadığını söyleyen Öztürk şunları anlatıyor: "Olaydan sonra kendimi hastalarıma adadım. İlaç kullanmama ve sağlık sorunlarım olmasına rağmen ayda 300 hasta bakarken şimdi 800 hasta bakıyorum. Yılda 150 ameliyat yaparken şimdi 400 ameliyat yapıyorum. Bana Allah'ın verdiği yaşam şansı hizmet düşüncemi daha da artırdı. Artık, aileme daha çok zaman ayırıyorum

Ölümün kıyısından dönenler...

Onlar, kimi kalp krizi geçirerek kimi kazayla kimi de uğradığı saldırıda ölümün kıyısından dönüp hayata ikinci kez gelenler... Beyni dondurulup yarılan kalbi dikilen, duran kalbi elle masaj yapılarak çalıştırılan, 20 dakika oksijensiz kalıp hafızasını kaybeden, art arda 20 kez duran kalbi yeniden çalıştırılanlar, şimdi hayata bambaşka açılardan bakıyor... İşte mucize hayatların kahramanları...

'NEFES ALMANIN DEĞERİNİ ANLADIM'
Antrenmanda kalp krizi geçirip kalbi duran, beynine oksijen gitmeyen ve son anda hayata döndürülen Sinan Yürük, "Nefes almanın bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum" diye konuştu. Futbola Trabzonspor altyapısında başlayan, ardından sırasıyla Telekomspor, Ofspor, Arsinspor ve Sürmenespor'da top koşturan Sinan Yürük (29), 21 Şubat 2009'da çıktığı antrenmanda kalp krizi geçirdi. Kalbi duran ve beynine 21 dakika boyunca oksijen gitmeyen Sinan, 15 gün komada kaldıktan sonra mucizevi şekilde hayata döndü. Kalbi virüs enfeksiyonu sonucunda iltihaplandığı için kriz geçirdiği belirlenen Yürük, 2 ay sonra taburcu edildi. Ancak beyninde oluşan hasar yüzünden olaydan önceki 10 ve sonrasındaki 11 ayı hatırlamıyor.

'PLANLARIMI ERTELEMİYORUM'
Yaşamına kalbinde pille devam eden Yürük duygularını şöyle anlatıyor: "Ölümle yaşam arasındaki o ince çizgiyi yaşadım. Şimdi hayattayım ve çok mutluyum. Hayatımın 21 ayı silindi ama en büyük destekçim eşim oldu. Bana fotoğraflarla geçmişimi hatırlatmaya çalıştılar. İlk zamanlarda o anların yabancısıydım. Yaşayan bendim ama ben değildim sanki. Nefes almanın bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum. Artık hayata dair planlarımı ertelemiyorum. Çünkü başınıza ne zaman ne geleceğini bilemiyorsunuz."

KALBİ 2.5 SAAT SONRA ÇALIŞTI
İzmir'de kalbi duran 55 yaşındaki hasta, 2.5 saat süren kalp masajıyla hayata döndürüldü. Emekli işçi Karacan, oğlunu ziyaret ettikten sonra evine dönerken fenalık geçirerek yere yığıldı. Olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Karacan, kalbinin durduğunun belirlenmesi üzerine 2.5 saat kalp masajı yapılarak hayata döndürüldü. Medical Park İzmir Hastanesi Tıbbi Direktörü Kardiyolog Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, "Hastamızı tekrar ailesine kavuşturmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.

HASTASIYLA KAN KARDEŞ OLDU
Dünyanın en zorlu organ nakillerinden akciğer naklini gerçekleştiren cerrah, operasyondan çıkar çıkmaz hastasını kurtarabilmek için kendi kanını bağışladı. Fahriye Gülten Çelikbaş 46 yaşında sarkoidoz hastasıydı. Akciğerleri neredeyse iflas etmek üzereydi, bu nedenle tedavi için aile tarafından Gaziantep'ten İstanbul'a getirildi. Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Akciğer nakli için organ bekleme listesine adı yazıldı Suni solunum cihazına bağlı olarak yaşarken ikinci yaşam şansı belirdi. 27 yaşında bir vinç operatörü, iş kazasında hayatını kaybetmişti ve ailesi organlarını bağışlama kararı almıştı. Bu Çelikbaş için yeni nefes anlamına geliyordu. Türkiye'de akciğer naklini başarı ile yapabilen tek bir ekip vardı. Doç. Dr. Asım Kutlu başkanlığındaki cerrahlar hemen hazırlıklara başladı. Dr. Erdal Taşçı da ilk başarılı akciğer naklinden beri bu ekibin en önemli uzmanlarından biriydi. Zorlu ameliyat tam 5 saat sürdü ve 2012'de Türkiye'de yapılan 21. akciğer nakli olarak kayıtlara geçti.

2 ÜNİTE KAN GEREKİYORDU
Operasyon sırasında hastaya tam 10 ünite trombosit ve 2 ünite taze kan verilmesi gerekiyordu. Operatör Dr. Erdal Taşçı ile hasta AB Rh (+) kan grubuna sahipti. Taşçı ameliyattan çıkar çıkmaz hastaya kanını verdi. Fahriye Gülten Çelikbaş halen yoğun bakımda. Doktorlarına ona yeni bir hayat verdiği için teşekkür ediyor ancak Dr. Taşçı ile kan kardeşi olduğundan haberi yok.

HANEFİ CEYHAN - ÖZGÜR ÖZDEMİR /Sabah

Bu haber toplam 6400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim