• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Kendi kanınızla yılları geriye sarın!

Kendi kanınızla yılları geriye sarın!
Estetik denilince akla artık sadece ‘ameliyat’ gelmiyor. İşte diğer yöntemler...

İleri teknolojinin kullanıldığı yöntemler de daha güzel görünmek ya da hastalıkların olumsuz izlerini vücudun-dan silmek isteyenlerin emrinde. Bunlardan biri de ‘PRP’. Bu yöntemde hastanın kendi kanı ayrıştırılarak elde edilen trombositler sorunlu bölgelere enjekte ediliyor

‘Platelet Rich Plazma’, bilinen adıyla ‘PRP tedavisi’yle kırışıklıklarda, sivilce izlerinde, güneş lekelerinde ve saç dökülmesini durdurmada yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Medikal Estetik Derneği Başkanı Dr. Ali Kerim Diler, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

PRP nedir?
PRP, ‘Trombositten zengin plazma’ anlamına geliyor. Trombositler, doku iyileşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rolü bulunan kan hücreleridir. Önemli protein ürünleri ve bağ dokusu faktörleri içerir. Yaralanmış bir bölgeye enjekte edildiğinde, hızla iyileşme sürecini başlatarak doku yenilenmesini uyardıkları görülmüştür. Bu tedavi sayesinde cilt lekelerinin hafifletilmesi, sivilcelerle izlerinin giderilmesi, cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesi sağlanabiliyor.

Nasıl uygulanıyor?
Hastanın kendi kanı steril bir ortamda alınıyor. Özel bir santrifüj cihazında yüksek hızda ve belli sürelerde döndürülüyor. Santrifüj edilen kan, bazı ayraçlar sayesinde ayrıştırılıyor. Kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çökerken, trombositten zengin bölümü ayrıştırılıyor. Trombositten zengin bu plazma özel bir işlemle alınıyor ve tedavi edilecek bölgeye mikroenjeksiyonlar yoluyla enjekte ediliyor. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve hasta evine gidiyor.

Hangi bölgelere uygulanıyor?
Sorunlu olan herhangi bir bölgeye uygulanabiliyor. Genel olarak yüze, boyuna, dekolteye, el ve ayak üstü gibi alanlara uygulanıyor. Kullanılan ayraçlara bağlı olarak, ‘plasmagel’ adını verdiğimiz yoğun kıvamlı, dolgu maddesi gibi kullanılabilecek bir yapı da elde edilebiliyor.

İlk etkiler ne zaman ortaya çıkıyor?
Uygulamadan yaklaşık üç - dört hafta sonra ilk etkileri fark edilmeye başlanıyor.

PRP’nin yan etkileri var mı?
Enjekte edilen karışım, hastanın kendi kanıyla hazırlandığı için alerji riski yok. Sadece işlem sırasında kızarıklık meydana gelebiliyor ve bu da birkaç saat sonra tamamen geçiyor.

Tedavi ne kadar zamanda tamamlanıyor?
Kişinin ihtiyacına göre ayda bir kez olmak üzere üç - dört oturumda tamamlanıyor. Altı ile 12 ay sonra tekrarlanması gerekiyor.

Bu tedavide nelere dikkat edilmeli?
Bu tedavide kullanılan uygulama kitleri farklılık taşır. Bunların hastanın önünde açılıp hazırlanması önemlidir. Hastadan kan alıp, santrifüjden geçirmek ve enjekte etmek PRP tedavisi değildir. PRP’nin en önemli katkısı, enjekte edildiği bölgede kanlanmayı artırması ve yara iyileşmesi süreçlerini uyarmasıdır. Bu sayede spor hekimliğinde, yumuşak doku yaralanmalarında, kas kopmalarında ya da ortopedi ve travmatolojideki kırıklarda, hasarın beklenen doğal süreçlerden daha erken giderilme şansı bulunuyor. Yakın gelecekte bu süreçlerin bugün düşünemeyeceğimiz kadar erken olabilmesi söz konusu.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim