• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kent hastaneleri inşaatçıya yaradı, sağlıkçıyı üzdü

Kent hastaneleri inşaatçıya yaradı, sağlıkçıyı üzdü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘büyük kent hastaneleri projesi'nde ilk adımlar atılmaya başlandı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) arazi tahsisini yaptığı projede 6 ilde araziler belirlenirken,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘büyük kent hastaneleri projesi'nde ilk adımlar atılmaya başlandı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) arazi tahsisini yaptığı projede 6 ilde araziler belirlenirken, 3 ilde de ihale için düğmeye basılmış durumda. Ankara ve Kayseri'de ön yeterlilik ihalesine katılmaya hak kazanan firma ve ortaklıkları açıklayan Sağlık Bakanlığı, Elazığ için de ön yeterlilik ilanına çıktı. Özel Hastaneler Birliği (OSHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, "Devlet çok güzel hastaneler açacak ama bunların işletmesini kendi yapacak. Özel sektöre sağlık dışı alanların işletmesi devredilecek. Özel sektörün işletme deneyiminin kullanılmayacağı bu sistem batar. Bu projeyle özel sektörün büyümesi engelleniyor" dedi.

"Büyük 1 milyon metrekarelik yerler. Artık hastayı röntgen için, başka tetkik için sokakta, hastane bahçesinde sedyeyle dolaştırma devri bitecek. Sağlık sektörünün üçte biri bu kent hastaneleri sisteminden oluşacak" açıklamasıyla duyurduğu kent hastaneleri kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleşecek. Büyük kent hastaneleri projesi kapsamında, TOKİ kanalıyla bulunacak arazide hastanenin müteahhitlik hizmeti özel sektöre verilecek.

Hastanenin işletmesi Sağlık Bakanlığı'na devredilirken; sağlık dışı cafe, otopark, yemekhane, otelcilik, alışveriş merkezi, süpermarket gibi hizmetlerin işletmesi özel sektör tarafından yapılacak. Bu nedenle ön yeterlilik alan firma ve ortaklıkların çoğunluğunu büyük inşaat firmaları ve holdingler oluşturdu. Limak, İçtaş gibi ünlü inşaat firmaları yanlarına bazı sağlık kurumlarını da ortak alarak ihaleye hazırlanırken Medikal Park projeyle ilgilendiğini açıkladı. Medicana'nın teklif vermek üzere görüşmelerde bulunduğu öğrenilirken Memorial ise Limak ve Kur ile Ankara Etlik'teki proje için ön yeterlilik aldı.

Özel sektör tedirgin
İşletmenin Sağlık Bakanlığı'nda olmasına tepki gösteren Özel Hastaneler Birliği (OSHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, "Bu projeyle özel sektörün büyümesi engelleniyor" dedi. Tek bir kent hastanesi projesinin ortalama maliyetinin 250-300 milyon doları bulacağını belirten Medical Park Biyomedikal ve Teknik Hizmetler Direktörü Özgür Dumlu ise "Böylesi büyük projelerde işletme özel sektörün elinde olmalıydı. Ancak sosyal devlet açısından bakıldığında işletmeyi Sağlık Bakanlığı'nın yapması normal" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, büyük kent hastaneleri projesiyle ilgili, "Büyük 1 milyon metrekarelik yerler. Artık hastayı röntgen için, başka tetkik için sokakta, hastane bahçesinde sedyeyle dolaştırma devri bitecek. Sağlık sektörünün üçte biri bu kent hastaneleri sisteminden oluşacak" açıklamasında bulunmuştu.

İnşaat firmaları yarışacak
Proje için halen 3 ilde düğmeye basılmış durumda. İstanbul'da kent hastanesi için İkitelli düşünülüyor. Sağlık Bakanlığı Elazığ için ilana çıktı. Ankara ve Kayseri'de ise ön yeterlilik ihalesine katılmaya hak kazanan firmalar belli oldu. Ankara Etlik entegre sağlık kampusü yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işi için ön yeterlik ihalesine katılmaya hak kazanan 9 firma ve ortaklık; Limak-Kur-Memorial İş Ortaklığı, İÇ İçtaş-Dia Holding İş Ortaklığı, Vamed-Türk Philips-Philips Medikal İş Ortaklığı, YDA İnşaat-İnso-Summa Turizm İş Ortaklığı, İmpresa Pizzarotti, Yenigün İnşaat İş Ortaklığı, Obrascon Huarte, Güriş İnşaat, Alsim Alarko ve Astaldi-Türkerler İş Ortaklığı oldu. Kayseri entegre sağlık kampusü yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işinin ön yeterlik ihalesine katılmaya hak kazanan 8 firma ve ortaklık ise şunlar: Alsim Alarko, Yıldızlar İnşaat-Lend Lease Europe Holdings İş Ortaklığı, IC İçtaş, YDA İnşaat-İnso İş Ortaklığı, Güriş İnşaat, Astaldi-Türkerler İnşaat İş Ortaklığı, Vamed-Türk Philips İş Ortaklığı ve Obrascon.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim