• BIST 9645.02
  • Altın 2410.006
  • Dolar 32.5985
  • Euro 34.776
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kepçe kulak psikolojilerini bozuyor

Kepçe kulak psikolojilerini bozuyor
Kepçe kulak, en sık görülen kulak şekil bozukluklarının başında geliyor. Kepçe kulak probleminin kız çocuklarında saçlarını toplamamak, erkek çocuklarında saçını kestirmek istememek gibi davranışlarla özellikle okul çağı çocuklarında sıkıntılı dönemlerin

Acıbadem Ankara Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doç. Dr. Birol Civelek, kepçe kulak problemleri hakkında Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Kepçe kulak anomalisinin, günümüzde önemi yeteri kadar fark edilemeyen, çocukta davranış bozukluklarına bile neden olabilen bir sorun olduğunu dile getiren Civelek, "Kulak işitme organımız olarak varlığımızı sürdürebilme, yaşam kalitesini sağlama, iş hayatı ve sosyal ilişkilerin düzenlenmesi açısından çok büyük öneme sahiptir. Kulağın işlevsel öneminin yanı sıra yüz estetiği açısından da yüzdeki diğer organlarla uyumluluğu sağlayan estetik değeri de vardır. Kulak görünüm bozuklukları doğumsal bir anomali olarak ortaya çıkabilir, hem fiziksel hem de psikolojik problemlere yol açabilir. Doğuştan gelen kulak bozuklukları küçük operasyonlarla düzeltilebiliyor." diye konuştu.

Kepçe kulak probleminin kız çocuklarında saçlarını toplamamak, erkek çocuklarında saçını kestirmek istememek gibi davranışlarla özellikle okul çağı çocuklarında sıkıntılı dönemlerin yaşanmasına neden olduğunu belirten Civelek, "Kulak gelişim bozuklukları çocuklar için okul çağlarında onarılamaz psikolojik sonuçlar doğurabilir. Kulak kepçesinin gelişmemiş olması, kepçe kulak gibi doğumsal problemler tedavi edilebilir problemlerdir. Ancak okul başlamadan önce ya da tatil süresince tedaviler tamamlanmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Doğumda ortaya çıkan dış kulak problemlerinin toplumda sık görünmekle beraber yeterli ilgi ve tedaviyi bulamadığını anlatan Civelek, "Mikrotia denilen kulak problemi, doğumda dış kulağın bir kısmının ya da tamamının gelişmemesi demektir. Mikrotia olan kulakta işitme az olmakla beraber hastalar bu kulakta büyük işitme kaybı yaşamazlar. Bu hastalar erken yaşta ameliyat edilebilir ve kabul edilebilir kulak görüntüsüne sahip olabilirler." şeklinde konuştu.

KABURGA KIKIRDAKLARINDAN ALINAN KIKIRDAKLA KULAK OLUŞTURULUYOR

Kulak kepçesinin erişkin büyüklüğünün yüzde 80'ine 5 yaşında ulaştığını anlatan Civelek, "Bu nedenle 5- 6 yaşlarında okul öncesinde kulak oluşturma ameliyatlarını birkaç seansta yapabiliyoruz. Temel olarak kaburga kıkırdaklarından alınan kıkırdaklarla sağlam kulağa benzer kıkırdak çatı oluşturulur ve daha sonraki seanslarda da bu çatı üzerinde kulak görünümünü tamamlayan ayrıntılar tamamlanır. Bizim için önemli olan, bu kulağa daha önce herhangi bir şekilde müdahale yapılmamış olmasıdır. Çünkü ilk ameliyat zedelenmemiş dokularda daha başarılı olmaktadır. Başarısız kulak ameliyatları yeniden kulak oluşturmayı zorlaştırmakta ve yapay kulak kullanımına kadar gidebilen alternatif tedavi yöntemlerini zorunlu kılabilmektedir." açıklamasında bulundu.

Kepçe kulak ameliyatlarında, genel anestezi altında kulak arkasından yapılan küçük kesilerle kalıcı dikişler konulduğunu kaydeden Civelek, "Böylece kulak katlantısı normal hale getirilir. Bu hastalarımıza birkaç gün sargı yaptıktan sonra, kulaklar açıkta bırakılabilir. Dış kulak görümünün düzeltilmesi kız ve erkek çocuklarda oluşabilecek psikolojik problemleri ortadan kaldırmakta, bu da kepçe kulak ameliyatının kişide özgüveni ne kadar artırdığına bir işaret olmaktadır." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim