• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kepenk indiren eczacılardan 'daha radikal' eylem sinyali

Kepenk indiren eczacılardan 'daha radikal' eylem sinyali
Hükümetin ilaç politikalarını protesto amacıyla cuma günü 24 bin eczacı kepenk indirdi. Türk Eczacıları Birliği, 'Hükümet sorunlarımız konusunda adım atmazsa daha radikal tedbirler alacağız' uyarısında bulundu.

Hükümetin ilaç politikalarını protesto amacıyla cuma günü 24 bin eczacı kepenk indirdi. Türk Eczacıları Birliği, 'Hükümet sorunlarımız konusunda adım atmazsa daha radikal tedbirler alacağız' uyarısında bulundu.

Eczacılar, ilaçtaki indirimden kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla aldıkları eylem kararından geri adım atmadılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in "Eczanelerle sözleşmeyi gözden geçiririz" uyarısına karşın cuma günü Türkiye genelinde sadece nöbetçi eczaneler hizmet verdi. Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) çağrısıyla 24 bin eczane 1 günlüğüne kepenk indirdi. Eczacıların eylemine ilaç alanlar da destek vererek hükümetin sorunu çözüme kavuşturmasını istediler. Eylem nedeniyle nöbetçi eczane sayısı 3 kat artırılarak hastaların mağdur edilmemesine özen gösterildi.
Eczacılar, özellikle eski fiyatlardan aldıkları ilaçlar nedeniyle indirim kararnamesinin kendilerini iflasa sürükleyeceği endişesi taşıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç fiyatlarının düşüşüne değil, zararlarının karşılanmamasına karşı olduğunu belirtti.

Vatandaştan destek
Eylem özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde etkili olurken, eczaneler kapılarına "Eczaneler can çekişiyor, bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz. Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapattık" yazılı dövizler astı. İstanbul'da büyük hastanelerin bulunduğu bölgelerdeki nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşanırken ilaç almaya gelenler nöbetçi eczanelerin önlerinde kuyruklar oluşturdu. Nöbetçi kalan bazı eczanelerin yetkilileri, ilaç fiyatlarının yarı yarıya düşmesinin kendilerini zor durumda bıraktığından yakındı. Adana'da ilaç almak için sıra bekleyen 50 yaşındaki Emine Borluoğlu eczacıları desteklediğini belirtirken 57 yaşındaki Ahmet Can ise devleti uzlaşmaya çağırdı.
TEB Başkanı Çolak, beraberindeki bir grup eczacı, Ankara'da Çukurambar semtindeki "Natura" adlı eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi. Eylem nedeniyle vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadıklarını kaydeden Çolak, "11-12-13 Aralık'ta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır" uyarısında bulundu.

Sanayiciye örtülü zam
Çolak, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin birkaç katının sanayicilere verildiğini öne sürerek, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi. Bir gazetecinin iskonto uygulamasının eczacıları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Çolak, Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi. Gazetecilerin "Radikal önlemler ne olacak" şeklindeki sorusuna Çolak, şöyle yanıt verdi: "Sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir."
İstanbul'daki eczacılar ise Beyoğlu'nda Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüdü. 1500 kişilik grup "Vatandaş uyuma, eczacına sahip çık" sloganları attı.

İndirime karşı değiller
TEİS Genel Başkanı Saydan ise SSK'nın serbest eczanelerden ilaç almaya başladığı günden itibaren artarak devam eden sorunlarının mesleklerini sürdüremez noktaya taşıdığını ifade etti. Saydan, son 5 yılda 200'den fazla fiyat düşüşü yaşandığını anlattı. "Eczacıların, ilaç fiyatlarının ucuzlamasından rahatsız olduğu" şeklinde hava yaratılmasından rahatsız olduklarının altını çizen Saydan, "Biz eczacılar, ilaç fiyatlarının ucuzlamasından ancak mutluluk duyarız" dedi. Saydan, ilaç fiyatlarındaki düşüş nedeniyle raflarındaki mevcut ilaçlar için oluşan sermayelerinin erimesine karşı korunmasız bırakıldıklarını belirterek "Eczacılar fiyat düşüşüne değil, zararlarının karşılanmamasına karşı" şeklinde görüş belirtti.


ECZACILARIN TALEPLERİ
- İlaç fiyat düşüşleri ilan tarihinden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girmeli ve ilan edildiği tarihten itibaren eczanelerimize düşük fiyattan ilaç akışı sağlanmalıdır.
- İlaç firmaları tarafından devlete yapılan Kamu Kurum İskontosu'nun (KKİ) eczaneler üzerinden yapılmasını istemiyor, firmalarca doğrudan devlete yapılmasını istiyoruz. Muayene ücreti tahsildarlığı yapmak istemiyoruz. Hastalarımızla sırf bu sebepten dolayı tartışma yaşamaktan büyük üzüntü duyuyoruz.
- Eczane kâr oranları artırılmalı ve birçok ülkede de uygulanan reçete başına veya kutu başına ödenen "meslek hakkı" uygulaması acilen uygulamaya konulmalıdır.


İLAÇTA % 23 İSKONTO DÖNEMİ
İlaç fiyatlarını yeniden düzenleyen tebliğ cuma günü yürürlüğe girdi. Buna göre depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan ilaçlar için KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden yüzde 4 oranında indirim uygulanacak. İndirimli bedel üzerinden eczacı indirimi de yapılacak. 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 liranın üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak. Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 23 olacak. Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlarla orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde, ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23'ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak. 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6.79 liranın altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için yüzde 23'lük iskonto ve mahsuplaşmada ilave yüzde 12'lik iskonto yapılmasına ilişkin hükümler uygulanmayacak.


Referans

Bu haber toplam 1984 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim