• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Kıkırdak nakli oldular, doktorlarını yendiler

Kıkırdak nakli oldular, doktorlarını yendiler
Ameliyatların ardından sağlıklarına kavuştuklarını kanıtlayan hastalar, doktorların takımını yendi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde kıkırdak ve menisküs nakli ameliyatı olan hastalar, ameliyatlarını yapan sağlık ekibiyle futbol oynayarak, sağlıklarına kavuştuklarını kanıtladı.

Özellikle kıkırdak yaralanması şikayetiyle hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne başvuran hastalar, yaklaşık 2 yıl önce oldukları kıkırdak ve menisküs nakli ameliyatlarının ardından sağlıklarına kavuştu.

Ameliyatlarını yapan sağlık ekibinin karşısına futbol maçında çıkan hastalar, doktorları 9-7 yenmeyi başardı. Doktorların takımında yer alan menisküs nakli hastası Dürdane Kökbudak, 7 golün 4'ünü attı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Murat Bozkurt, kıkırdak ve menisküs nakli yaptığı hastaların, asistanları, fizyoterapistleri ve kliniğin erkek hemşiresiyle futbol maçında karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Hastaların hepsinin çok genç olduğunu, büyük kıkırdak lezyonları nedeniyle hastaneye başvurduklarını anlatan Bozkurt, "Onlara, kendi kıkırdaklarından kıkırdak nakli yaptık. İlk menisküs nakli yaptığımız Dürdane adlı hastamız da burada. Ekibimize karşı hastalarımızla maç yapacağız" dedi.

Futbol maçına katılanlar arasında çok ciddi ameliyat geçirenler, kıkırdak nakliyle çoklu bağ tamiri yaptığı hastalar da bulunduğunu kaydeden Bozkurt, "Aslında hepsinin kontrolünü yaptık, ama gerçek kontrolü burada yapmış olacağız. Hastalarımızdan ikisi, üçü maç yaptıklarını söylediler. 'Doktorlarla maç yaparsak yeneriz' dediler. Asistanlarımız da bu işe biraz içerlemişler. İki taraf birbirine meydan okuyunca, maç yapalım fikri çıktı" diye konuştu.

Hastaların amatör olarak spor hayatlarına devam edebildiğini, burada profesyonel anlamda bir maç yapmayacaklarını söyleyen Bozkurt, hastaların tümünün tedavilerinin tamamlandığını, artık günlük aktivitelerini yaptıklarını anlattı.

Ameliyatlarının ardından en az 1 yıldır takip edilen hastaların sonuçlarının çok iyi olduğunu vurgulayan Bozkurt, ameliyat hakkında da bilgi verdi.

Kıkırdak naklinin, eklem kıkırdak hasarı olan genç aktif hastalarda dünyaca kabul görmüş bilinen en ileri tedavi tekniklerinden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bozkurt, yapılan işlemle, hastadan alınan küçük kıkırdak örneğinin laboratuvar şartlarında çoğaltılıp hasarlı eklem bölgesine yerleştirildiğini anlattı.

Prof. Dr. Bozkurt, ameliyatla ilgili şunları kaydetti:

"Gençlerde kıkırdaklarında çok büyük lezyon olan hastalarda birçok yöntem başarısız kalıyor. Biz bu hastaların, kendi kıkırdak dokularından alıp, laboratuvarda 1.5 aylık bir dönemde çoğaltıp, kendi kıkırdaklarından kıkırdak doku üretiyoruz ve bunu kişinin kendi dizine ekliyoruz. 6 ayda çok başarılı sonuç veriyor. 58 hastamızda başarı oranımız yüzde 95'e yakın. Ciddi bir başarı oranı elde ettik. Geniş kıkırdak hasarları olan hastalarda başarılı bir yöntem."

Prof. Dr. Murat Bozkurt, Türkiye'de çok nadir uygulanan menisküs naklini de yaptıklarını, bu yöntemle ameliyat edilen hastalardan da çok başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etti.

-"Maç yapacak kıvama geldik"

Bozkurt'un ilk menisküs nakli yaptığı hasta Dürdane Kökbudak, 2012'de ameliyat olduğunu, ameliyatın ardından fizik tedaviye devam ettiğini söyledi. Menisküslerinin olmadığını, nakil ameliyatının ardından 1 yılda kendisini topladığını anlatan Kökbudak, "Atletizm ve voleybolla ilgileniyordum. Şu anda aktif olmasa da spor yapabiliyorum" dedi.

Kıkırdak nakli ameliyatı olan Çetin Görür de 2012 yılındaki ameliyatının ardından günlük tüm ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, "Artık eskisi gibi ağrım, sızım olmuyor. İki yıl geçti ameliyatın üzerinden, artık maç yapacak kıvama geldik herhalde. Murat hoca ve ekibine çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Hastalardan Eylem Görkem de 3-4 yıl önce bir futbol maçında aldığı şiddetli darbe nedeniyle dizinde kırıklar oluştuğunu söyledi. Dizindeki asıl sorunun kıkırdakta olduğunun önceleri anlaşılamadığını belirten Görkem, şunları anlattı:

"Sakatlığım çok ciddi boyuta gelince kemik birbirine değmeye başlayınca ciddi arayışa başladım. Yabancı dergide okuduğum yöntem Türkiye'ye de gelir diye bekleyecektim ama o sırada Murat hocanın bu yöntemi uyguladığını öğrendim. Ameliyatımı bu yöntemle yaptı. Doku örneği alıp dışarıda büyütüp yerleştirdi. Şimdi gayet iyiyim. Ağır spor yapmıyorum. Gündelik hayatta çok iyiyim, ilk kez 3 yıldan sonra futbol oynayacağım. Halimden gayet memnunum."

İki dizinde kıkırdak kırılması nedeniyle ameliyat olan Volkan Saban ise daha önce gittiği doktorların kendisine yüzde 60 oranında sakat kalacağını söylediklerini belirterek, "İnternetten Murat hocayı buldum. Dokum alındı çoğaltılıp nakil edildi. 4 ameliyat geçirdim. Şu an çok iyiyim" dedi. 

Bu haber toplam 2340 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim