• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kıkırdak Tedavisinde Gelişme

Kıkırdak Tedavisinde Gelişme
Sağlık sektöründe teknolojiyle değişen tedavi yöntemlerine Sağlık Bakanlığı da destek vermeye başladı.

Sağlık sektöründe teknolojiyle değişen tedavi yöntemlerine Sağlık Bakanlığı da destek vermeye başladı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa bir hastanın kök hücresinden üretilen kıkırdak için 9 bin 600 TL ödeme yapmayı kararlaştırdı.

Adana Özel Ortopedia Hastanesi'nin başvurusu üzerine bakanlık, Ortopedi Bilimsel Kurulu'ndan izin almak kaydıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödeme yapabileceğini açıkladı. Adana'da bir hastanın dizine kök hücreden üretilen kıkırdak ameliyatla nakledildi.

Çevre Mühendisi Gülin Erdal (28), 1997 yılından beri sağ dizindeki diz kapağının kayması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşıyordu. 2001 yılından beri de sol dizinde başlayan aynı problemler nedeniyle gitmediği hastane ve doktor kalmadı. Kıkırdaklarda aşınma olduğu belirtilerek ameliyat olması istendi. Ancak Erdal, hem protez kullanmamak hem de diz ameliyatlarının sorunlu olabileceğini düşünerek ameliyat olmadı. 3 ay öncesinde artık dizlerinin ağrısından yürüyemez hale gelen Erdal, Ortopedia Hastanesi'ne gelerek tedavi olmaya başladı. Dizlerinde şişlikler oluşan ve diz kapaklarında morarmalar meydana gelen Gülin Erdal, "Hastanedeki doktorlar kıkırdaklarda ciddi boyutta kayıp olduğu söyledi. Türkiye'de henüz yeni olan kıkırdak nakli yapıldığını başarılı sonuçlar elde edildiğini öğrendim. Protezden daha iyi olabileceğini düşünerek bu naklin yapılmasını kabul ettim." diye konuştu.

Ortopedia Hastanesi Ortopedi Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, hastanın daha önce ameliyat dışı tedavi yöntemleri denenmiş bir hasta olduğunu belirterek, "Çok olumlu sonuçlar alınamamış. Bizim hastanemize geldiğinde muayene ve yapılan tetkiklerde kıkırdak sorunu olduğunu saptadık ve atraskopi ameliyatı yaptık. Hastamız çok genç yaşta olmasına rağmen, iki ayrı yerde yaklaşık 6 santimetre karelik tam kat kıkırdak kaybının yaşandığı ve kemiğin tamamen açığa çıktığın gördük." ifadesini kullandı.

Buradan alınan bir kıkırdak doku biyopsisinin Trabzon'da bulunan ATİ Teknoloji'ye gönderildiğini kaydeden Sarpel, "ATİ Teknoloji Türkiye için bir şans. Hücresel tedavide çok önemli bir yere sahip. Avrupa söz sahibi bir merkezimiz. Buraya gönderdiğimiz kıkırdak dokusuyla yaklaşık 6 haftada kıkırdak hücresi üretildi. Bu süreç çok kolay olmadı. Çok uzun süren prosedürler var. Sağlık Bakanlığı ile yazıştık. Hastanın bütün bilgileri, radyolojik ve MR görüntülerinin hepsinin gönderdik. Türkiye'de ilk defa bir özel hastaneye bu ameliyatın yapılma izni verildi. Ödemesi de SGK tarafından karşılanacak." şeklinde konuştu.

Ameliyat sonrası hastanın 24 saat içinde ayağa kaldırıldığını anlatan Sarpel, "Hastamız ameliyat edilen ayağının üzerine az 8 hafta basmayacak ve daha sonra normal hayatına devam edecek. Bu tür tedaviler yeni tedaviler. Türkiye'de de yeni yeni yapılmaya başlandı. Biz de çok heyecanlıyız." şeklinde konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi'nin Akdeniz Bölge Distribütörü Astarte Tibbi Malzemeler Ltd. Şti. Ürün Sorumlusu Duygu Narttürk, hastadan biyopsi ile alınan kıkırdakların ATİ'ye gönderildiğini söyledi.

Burada 4 ila 6 hafta içinde hücrelerin üretildiğini vurgulayan Narttürk, "Oradan uçak kargo ile hücre gönderildi. Lisanslı sorumlular bu hücreleri teslim alarak hastaneye ulaştırıyor. Bu hücrelerin 36 saat içinde hastaya uygulanması gerekiyor. Kıkırdağın olmadığı bölgeye, özel doku yapıştırıcısıyla bu hücreler ekleniyor. 6 ila 8 hafta arasında hastayı izliyoruz ve hareketleri serbest bırakarak, basmama ya da destekli basmayı öneriyoruz. Bu kıkırdak hücreleri ile vücuttaki orijinal kıkırdağa yakın kıkırdak oluşuyor." ifadesini kullandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve özel bir şirketin işbirliğiyle kurulan ve Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk hücre işleme merkezi olan ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi Trabzon'da bulunuyor.


Zaman

Bu haber toplam 3772 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim