• BIST 9572.07
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Kırmızı beslenme rehberi

Kırmızı beslenme rehberi
Markette kırmızı et reyonundan en sağlıklı eti bir bakışta seçmek aslında hiç de zor değil. Pişireceğiniz yemeğe karar verdikten sonra, ...

Markette kırmızı et reyonundan en sağlıklı eti bir bakışta seçmek aslında hiç de zor değil. Pişireceğiniz yemeğe karar verdikten sonra, etin cinsini öğrenip rengine bakmanız yeterli.

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olan yağsız eti seçmeden önce şu kuralı kullanın: Sığır eti alırken, isimde ‘but’ veya ‘kontrfile’ kelimelerini, kuzu eti alırken ‘fileto, bel’ veya ‘but’ kelimelerini arayın. Yağsız parçalara bazı örnekler şunlardır.

- Sığır: Nuar, tranç biftek, tranç rosto, fileto, kontrfile, bonfile, yahnilik gerdan-kol.

- Dana: Kotlet, kürek veya kol bifteği, kaburga, pirzola veya kontrfile.

- Kuzu: But, bel, kontrfile, pirzola, kol, önkol.

Etler, hayvandan çıkarıldıkları bölgeye ve dolayısıyla yağ içeriklerine göre sınıflandırılırlar. Daha pahalı olan birinci sınıf sığır eti, lezzetli ve sulu bir yapı kazanmasını sağlayan yağı az oranda içerir. Bununla birlikte nemli pişirme yöntemleri ve uygun parçaları kullanma ile daha yağsız etler de yumuşak sulu ve aroma dolu olabilir. Beslenme açısından etteki besin öğeleri protein, tiamin, niasin, demir ve çinko diğerleri etin hayvanın neresinden olduğu sınıflamaya bakılmaksızın aynıdır.

- Yağları iyi ayrılmış eti satın alın. Bu daha az yağ içeren bir biftek veya diğer et parçaları demektir.

- Kıyma et için yağ miktarını kontrol edin. Kıyma etlerde, en düşük yağ oranı olan paketleri arayın. Etiketinde ‘Yüzde 95 yağsız sığır eti kıyması” denilmesi yağsız ürün tanımını karşıladığından, ‘yağsız’ beslenme tanımlamasını da içerebilir.

- Porsiyon ölçüsünü değiştirmemek için yeterli miktarda et satın alın. Orta büyüklükte porsiyon ölçüsü (60-90 gram pişmiş et) için, her porsiyona 90-120 gram pişmemiş kemiksiz et hesaplayın.

Beyaz et satın alırken

Ekonomik olmalarının yanı sıra, tavuk ve hindi etleri yüksek kaliteli protein içerir ve genellikle yağsızdırlar. Beyaz et seçerken şu noktaları göz önüne alın:

Çoğunluklarınız için kümes hayvanlarının yağsız çeşitlerini seçin-hindi ve tavuk gibi. Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et alın tavuk ve hindi gibi. Böylece toplam yağ ve doymuş yağ miktarını yarıya indireceksiniz.

- Derisiz hindi veya tavuk göğsünü seçin. Farkı karşılaştırın: 100 gram rosto edilmiş, siyah tavuk eti yaklaşık 10 gram yağ ve 3 gram doymuş yağ içerir. Aynı miktarda rosto edilmiş derisiz, beyaz tavuk eti 3 gram yağ ve 1 gram doymuş yağ içerir. Kolesterol oranı hemen hemen aynıdır.

- Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin. Derisi; krem-sarı renginde olan, çürük, yırtık, kuru veya tüylü olmayan kümes hayvanı etlerine bakın. Besin etiketlerinin üzerindeki ürün tarihini de kontrol edin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3720 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim