• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kırmızı meyveler sizi nasıl korur?

Kırmızı meyveler sizi nasıl korur?
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kırmızı renkli meyveler pazar tezgahlarında yerini almaya başladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte kış meyveleri tezgahlardan uzaklaşmaya ve yerlerini yaz meyvelerine bırakmaya başladı. Yaz mevsiminin kırmızı renkli meyveleri ise hem görüntüleri hem de lezzetleriyle herkesi cezbediyor. Tezgahları renklendiren çilek, böğürtlen ve kızılcık meyveleri, güzel tatlarının yanı sıra sağlığa yararlarıyla da dikkat çeken en güzel yaz meyvelerinden sadece birkaçı...

Vitamin deposu çilek

Mis gibi kokusuyla bile insanları kendine çeken çilek, bol miktarda demir ve fosfor içermesi nedeniyle önemli bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengin olan çilek, vücuda kuvvet veriyor, kolesterolü düşürüyor ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kansere karşı koruyucu etkisi de olan çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırma da yararlı. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürüp, stresi de azaltıyor.

Bağışıklık sistemi güçlendiricisi

Tezgahlarda çok kısa bir süre kalabilen kızılcık meyvesi de vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olması nedeniyle tercih ediliyor. A, C vitaminleri ile karoten, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, kükürt, demir ve iyot içeren kızılcık, güçlü antioksidan özelliği ile soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere bağışıklık sistemi sorunlarında yardımcı oluyor, bağışıklığı güçlendiriyor.

Alerjiyi azaltıyor

Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidan olan kızılcık, retinayı koruyarak göze de fayda sağlıyor. Kızılcık, zengin bir melatonin kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor. Uzmanlar melatonini en önemli antioksidan olarak tanımlıyor. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti-aging tedavilerinden birisini de oluşturuyor.

Kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlatıyor

Koyu kırmızı ve mor rengini, bir antioksidan olan yüksek oranda antosiyanin içermesine borçlu olan böğürtlenin de kanserli tümörlerin ( özellikle kolon ve yemek borusu ) büyümesini yavaşlattığı belirtiliyor. Sahip olduğu antioksidanlar ile aynı zamanda artirit, yaşa bağlı hafıza kaybı, katarakt ve diğer göz problemleriyle mücadelede rol oynuyor. Çözünür lif içermesinden ötürü de kan kolesterolünü düşürmeye, tokluk sağlamaya, kilo kaybına, Tip 2 diyabetle mücadeleye yardımcı oluyor.

Cildi de gençleştiriyor

Böğürtlen, zayıflamak isteyenler için de iyi bir meyve seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Tok tutucu özelliği sayesinde yemek ihtiyacını azaltıyor. Antioksidan zengini bir meyve olan böğürtlen ayrıca genç kalmak için de birebir. Bu meyvenin en önemli özelliklerinin başında cildi gençleştirmesi geliyor. İçinde çok fazla miktarda C vitamini de bulunuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4052 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim