• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kırmızıbiberin içeriğinde kan sulandıran kapsaisin var

Kırmızıbiberin içeriğinde kan sulandıran kapsaisin var
Her öğünde mutlaka kırmızı acı biber yiyorum. Hem çok seviyorum hem de faydalı olduğunu okumuştum. Kırmızı acı biberin herhangi bir zararı var mı?

Her öğünde mutlaka kırmızı acı biber yiyorum. Hem çok seviyorum hem de faydalı olduğunu okumuştum. Kırmızı acı biberin herhangi bir zararı var mı? K.L./Adana

Kırmızı acı biber; özellikle Güney Doğu'da yemeklere ekstra tat vermesi ve iştah açması amacıyla kullanılan bir bitkidir.

MORARMA OLABİLİR
Ancak kırmızıbiberin içindeki kapsaisin adlı madde kanın pıhtılaşmasını bozabilir. Çok miktarda kırmızıbiber kullanan kişilerde cilt altı morarmaları, burun, diş eti kanamaları sıklıkla karşımıza çıkar. Kanamayı artırıcı etkisi özellikle, kalp-damar ve beyin damarları hasta olan ve ilaç kullanan kişilerde sorun çıkarabilir.

Yeşil çayı dikkatli tüketin
15 yaşında bir kızım ve yaşıtlarımdan kilo olarak hayli fazlayım. Zayıflamak istiyorum. Yeşil çayın bu konuda yararlı olduğunu söylediler. Doğru mudur? A.E./İstanbul
Yeşil çay yapraklarındaki antioksidanlar, damar ve sinir sistemini harap edici etkisi olan serbest radikalleri temizler. Dolayısıyla, kalp-damar ve beyin hastalıklarından korunma konusunda yeşil çay oldukça yararlıdır.

KARACİĞERİ BOZABİLİR
Özellikle içerdiği epigallokateşin, son derece güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidanın, metabolizmayı hızlandırarak ve kalın bağırsakta yağ emilmesini azaltarak zayıflamaya katkı sağlayabildiği ileri sürülmektedir. Epigallokateşin'in etkin maddesi hafıza fonksiyonlarına da fayda sağlamakla birlikte karaciğer üzerinde toksik etki yaratabilir. Tedavisi sürmekte olan hepatit hastalarında, kalp yetersizliğine bağlı büyümüş karaciğeri olanlarda, karaciğer yağlanması olan kişilerde yeşil çay kullanılmamalıdır.

KANAMA GÖRÜLEBİLİR
Yeşil çayın fazla tüketilmesi halinde; kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişilerde ve bazı tansiyon düşürücü ilaç kullananlarda sorunlar yaşanabilir. Cilt altı morlukları, burun kanamaları, dişeti kanamaları görülebilir. Bu gibi bitkisel ürünleri kullanan kişilerin altı aylık aralıklarla karaciğer enzimlerine baktırmaları, kullanmakta olduğu ilaçlarını hekimlerine danışmaları gerekir.

Anüs kaşınmasının nedeni çok
20 yaşında bir kadınım. İki yıldır anüs bölgem inanılmaz derecede kaşınıyor. Bir takım koca-karı ilaçları kullandım, geçmedi. Önemli bir şey olabilir mi? N.T./İzmir

Bu rahatsızlık, daha çok kıl kurdu, bağırsak solucanı gibi parazit hastalıklarında, o bölgedeki mantar hastalıklarında, hemoroit, çatlak gibi durumlarda ortaya çıkar.

ALERJİK ETKENLER
Kötü anal hijyen, bazı zührevi hastalıklar da anüs kaşınmasının nedenleri arasındadır. İç çamaşırının neden olduğu alerjik durumlar, tuvalet kağıtlarının alerjik etkileri, sedef hastalığı olan ya da doğum kontrol hapı kullanan kişilerde de bu tablo gözlenir. Çikolata ve domatesin sık tüketilmesi de kaşıntılara yol açabilir. Uzun süren şikayetlerde mutlaka uzman bir dermotoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim